Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   4491.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-II-m-B-00224
Nume   Ruinele cetăţii Urieşilor de la Gârbova - Cetatea din pădure
Județ   Alba
Unitate administrativă   Gârbova
Localitate   Gârbova
Punct   Cetatea din pădure
Punct alte denumiri, alte limbi   Alte Burg
Reper   Cetatea se află la cca. 2 km sud spre sat, lângă drumul spre satul Jina, în pădure.
Reper hidrografic - nume   Dumbrava, Râul Mare
Reper hidrografic - tip   pârâu
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Descriere   Semn al importanţei strategice, în vatra comunei Gârbova, cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi), există două fortificaţii: o curte nobiliară fortificată şi o biserică înconjurată cu un posibil zid de incintă.
Cetatea a fost amintită în repertoriile lui Johann Michael Ackner, Eduard Albert Bielz, Iulian Marţian şi într-un manuscris. Friedrich Teutsch a lăsat o descriere romantică a ruinelor cetăţii vechi (alte Burg). Kurt Horedt includea cetatea în rândul celor de graniţă.
Data ultimei modificări a fişei   10.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XV)    

Din traseul zidurilor de incintă s-au păstrat până astăzi, în stare relativ bună de conservare, latura lungă de la de vest şi cea scurtă de la sud. Latura de la nord, de închidere, a fost în întregime distrusă. Se observă unele fragmente de ziduri şi pe latura de est. Gheorghe Anghel a văzut la sud, în zona exterioară a porţii, două adâncituri şi o grămadă de pământ pe care le-a interpretat ca un complex de barare a intrării în cetate. Aceluiaşi autor îi aparţin şi alte informaţii obţinute în urma unor observaţii de teren. Zidurile late de 2 m se păstrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 m lungime şi lăţimea de 20 m.
Cetatea are formă cvasi-elipsoidală, cu lungimea de 90 m, iar lăţimea maximă este de 30 m. Intrarea este marcată de ziduri adosate. Zidurile au fost amenajate din piatră de carieră (faţa zidurilor) şi din spărturi de piatră sau pietre de râu. Astfel amenajate, zidurile de incintă au lăţimea cuprinsă între 1,60 m şi 1,80 m. Latura de sud, mai expusă atacurilor, a fost lăţită până la 2,70 m. În urmă cu un secol, zidurile din zona intrării se păstrau până la înălţimea de 4 m.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu BEŞLIU MUNTEANU Petre
Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia OARGĂ Ovidiu

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 34, poz. 394 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Beşliu Munteanu, Petre, 120. Gârbova, com. Gârbova, jud. Alba, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Bucureşti, p. 220 [Publicaţie]
3. Beșliu Munteanu, Petre, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 220-221, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4837&d=Garbova-Alba-Cetatea-din-Padure-2011 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll