Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155298.12
Nume   Valul de pământ de la Ghiroda - Valul roman III
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Ghiroda
Localitate   Ghiroda
Punct   Valul roman III
Reper   Fortificaţia liniară traversează comuna aproape de limita sa sud-estică, la sud de canalul Bega, la graniţa cu teritoriile administrative ale comunelor Moşniţa Nouă şi Bucovăţ.
Reper hidrografic - nume   Bega
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Observații   Structura este parte a unui ansamblu reprezentând cea mai estică fortificaţie liniară care traversează întreg Banatul de la nord la sud, fiind identificată sub denumirea generică de „Valul roman III”. Această structură poate fi surprinsă pe teritoriul României între localităţile Jamu Mare (jud. Timiş) şi Neudorf (jud. Arad) însumând 108,6 km.

Valul III este cercetat invaziv din câte cunoaştem până astăzi, în zona Remetea Mare, printr-o săpătură preventivă a cărei rezultate ştiinţifice au fost publicate de către Dorel Micle şi colaboratorii în anul 2016 şi, mai recent, în zona Moşniţa-Bucovăţ.
Data ultimei modificări a fişei   01.04.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ  Postromană (secolele II-V p. Chr.)        

Bibliografie
1. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2024 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll