Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   112049.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   MH-I-s-B-10073
Nume   Situl arheologic de la Gruia - La Carieră
Județ   Mehedinţi
Unitate administrativă   Gruia
Localitate   Gruia
Punct   La Carieră
Reper   Situl arheologic se află pe malul stâng al Dunării, lângă port, lângă kilometrul fluvial 851,500 în punctul „La carieră”.
Reper hidrografic - nume   Dunărea
Reper hidrografic - tip   fluviu
Forma de relief   luncă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   În perimetrul sitului au fost descoperite, prin cercetări de suprafaţă, materiale arheologice datate în sec. VI a. Chr şi II-I a. Chr., concluziondu-se posibilitatea existenţei unei aşezări aparţinând Hallstatt-ului târziu, respecti epocii La Tene (cultura geto-dacică). Cercetările de suprafaţă nu au condus la identificarea unor complexe arheologice. Cu ocazia unor lucrări de amenajare a unui dig de procţie împotriva inundaţiilor, în 1981, au fost identificate, la km fluvial 851,5, câteva materiale arheologice aparţinând evului mediu. Săpăturile arheologice preventive au condus la identificarea unor complexe de locuit, datate în perioada secolelor XIV-XV, iar la cca 250 de metri sud-vest de acestea un număr de 30 de morminte, datate pe baza inventarului recuperat în aceeaşi perioadă.
Data descoperirii   1981
Suprafața sitului   1,2 ha
Stare de conservare   grav afectat / 08.06.2025
Riscuri naturale   Cutremur: 1 / 08.06.2025; Inundaţii: 5 / 08.06.2025; Foc natural: 3 / 08.06.2025; Incendii: 2 / 08.06.2025; Animale: 4 / 08.06.2025; Exces de apă în sol: 3 / 08.06.2025; Exces de aciditate în sol: 3 / 08.06.2025
Riscuri antropice   Demolare: 3 / 08.06.2025; Afectare parţială: 4 / 08.06.2025; Vandalism: 4 / 08.06.2025
Data ultimei modificări a fişei   08.06.2025
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Hallstatt târziu (sec. VI a. Chr.) Basarabi     MH-I-m-B-10073.02 
Aşezare  La Tène (sec. II - I a. Chr.) geto-dacică     MH-I-m-B-10073.01 
aşezare civilă  Epoca medievală dezvoltată (secolele XIV-XV) românească  

Vatra satului medieval. În anul 1981 au fost documentate două locuinţe de suprafaţă, ambele de formă rectangulară cu câte o singură cameră, având dimensiuni diferite şi aşezate la cca 4 m una faţă de cealaltă. Prima locuinţă, cea mai spaţioasă şi bogată în material arheologic, este orientată SE-NV şi are dimensiunile de 4,20 x 3,30 m, fiind situată la 0,40 m sub nivelul actual al solului. Temelia este construită dintr-un singur rând de blocuri mari de piatră nefasonată, denumită „sîgă”, extrasă din carierele aflate la aproximativ 1,5 km de aşezare. Piatra utilizată este poroasă şi friabilă, fără urme de mortar. Podeaua locuinţei este alcătuită din aceeaşi piatră, mărunţită şi nivelată, fiind lipită cu un strat subţire de lut galben, situată cu 0,09 m mai jos decât temelia. La acest nivel s-au identificat depuneri de cenuşă, pământ ars, cărbune, oase de animale şi fragmente ceramice. În partea sudică a locuinţei se află vatra, de formă ovală, cu dimensiunile de 0,65 x 0,38 m, alcătuită din cărămizi arse, lipite cu pământ galben, deasupra cărora se regăseşte o cantitate semnificativă de cenuşă.
Structura locuinţei era realizată din lemn, aspect confirmat de cele 20 de cuie şi 25 de scoabe descoperite în interior, ceea ce indică existenţa unor pereţi de lemn şi a unui acoperiş în două ape, caracteristic acestei perioade.
A doua locuinţă, cu dimensiunile de 3,80 x 3,10 m, avea o temelie din piatră fasonată (blocuri paralelipipedice de 0,30 x 0,20 x 0,15 m), iar podeaua era alcătuită preponderent din pământ bătătorit, conţinând doar o cantitate redusă de piatră mărunţită. Urme de arsură au fost identificate şi aici, însă locuinţa, situată într-o zonă mai înclinată, a fost afectată de fluctuaţiile nivelului apei, ceea ce a dus la deteriorarea stratului superior. Conturul s-a păstrat datorită blocurilor de piatră masive utilizate în construcţia temeliei.
Inventarul descoperit în cele două locuinţe şi în mormintele aferente evidenţiază ocupatiile locuitorilor. În total, au fost recuperate 70 de obiecte, dintre care 61 provenind din interiorul locuinţelor, iar 9 din inventarul funerar al 8 morminte. Datorită suprafeţei reduse cercetate şi acidităţii solului, obiectele din fier sunt puternic corodate şi fragile.
Ceramica descoperită, cu excepţia unui singur vas întreg, este fragmentară, fiind dispersată în jurul locuinţelor, în necropolă şi în pământul afectat de lucrările din zonă. Ceramica de uz comun predomină, având o mare diversitate cromatică şi tipologică. Ceramica nesmălţuită are o pastă bine frământată, omogenă şi compactă, degresată cu nisip fin. La unele vase, pereţii erau lustruiţi sau acoperiţi cu un strat subţire de angobă.
Cele mai frecvente forme ceramice sunt vasul-borcan, utilizat pentru depozitare, caracterizat prin fund drept, umăr arcuit, gât scurt şi buza întoarsă în exterior. Decorul constă în incizii orizontale, aplicate pe umăr sau sub buza vasului, dispuse în benzi paralele, întrerupte de şiruri de alveole realizate cu unghia sau un beţişor. Un exemplu de vas-borcan a fost descoperit în prima locuinţă, aşezat cu gura în jos, conţinând oase de pasăre.
Fragmente din alte tipuri ceramice includ oale cu toartă, străchini, farfurii, ulcioare, căni şi cupe, dar fragmentarea excesivă permite identificarea acestora doar pe baza profilului buzelor, umerilor şi fundului. Ceramica roşie prezintă o execuţie de calitate, având pereţi subţiri, pastă fină şi rezonanţă bună.
Ceramica smălţuită este reprezentată prin câteva fragmente, având smalţ galben, verde sau maroniu, decorat cu motivaţie stelară. Aceste fragmente aparţin străchinilor sau farfuriilor întinse, însă nu s-au reconstituit vase întregi.

 
Necropola de înhumaţie  Epoca medievală dezvoltată (secolele XIV-XV) românească  

În cadrul cercetărilor arheologice preventive desfăşurate în 1981, au fost investigate 30 de morminte de inhumaţie, dintre care 24 aparţin adulţilor, iar 6 sunt ale copiilor şi adolescenţilor. Doar 8 morminte conţineau inventar funerar, toate fiind asociate indivizilor adulţi. Mormintele sunt orientate est-vest, cu capul spre apus, prezentând mici devieri, dar respectând ritul creştin al înmormântării. Acestea au fost descoperite în stratul de cultură medieval, adâncimea lor variind în funcţie de înclinarea pantei. Majoritatea se află la o adâncime de 0,50-0,65 m, iar cele ale copiilor sunt mai aproape de suprafaţă. Starea de conservare a scheletelor este mediocră, fiind frecvent absentă articulaţia mâinilor şi picioarelor, iar uneori oasele feţei sunt fragmentate. Gropile sunt dreptunghiulare, cu colţurile rotunjite, iar scheletele au fost descoperite în decubit dorsal, cu braţele îndoite şi palmele poziţionate pe piept sau pe bazin. Excepţie fac mormintele M21 şi M23, care prezintă o poziţie ghemuită-chircită. În două dintre morminte (M5 şi M7) s-au găsit două scoabe cu tijă lată, dar nu s-au identificat urme de scândură. Distribuţia mormintelor nu respectă o distanţă standard, ceea ce sugerează o inhumare la intervale scurte de timp şi o durată de utilizare de aproximativ un secol. Aceasta ar putea explica suprapunerea unor morminte. Cercetările au acoperit doar o mică parte din necropola aşezării, iar descoperirea a două monede – una în locuinţă şi alta în cimitir – indică faptul că necropola şi aşezarea sunt contemporane. Inventarul necropolei şi al locuinţelor include obiecte de import, ceea ce reflectă schimburi comerciale între comunităţile de pe ambele maluri ale Dunării. În plus, aceste artefacte sugerează o stratificare socială în rândul membrilor comunităţii. Necropola a fost abandonată probabil în contextul evenimentelor tulburi de la începutul deceniului al patrulea al secolului al XV-lea, în perioada unei expediţii turceşti asupra Ţării Româneşti. În urma acesteia, domnitorul Alexandru Aldea (1431-1436) a fost obligat să supună ţara autorităţii otomane.

 
aşezare  Epoca bronzului târziu (secolul al XIIIl-lea a. Chr.) Gârla Mare      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2017

Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier" - Drobeta-Turnu Severin NEAGOE Marin Iulian
NEAGOE Oana Minodora
MANEA Cristian Dumitru
STÎNGĂ Mihai
DINULESCU Paul
2. cercetare de salvare 1981

Cercetarea de salvare desfășurată în toamna anului 1981 a fost prilejuită de lucrări de excavare și decopertare efectuate la kilometrul fluvial 851,5 al Dunării, în punctul numit „Lacul lui Dan”. În urma acestor intervenții, lamele buldozerului au scos la iveală trei morminte de inhumație, descoperite la adâncimea de 0,6 m, dintre care unul conținea doi nasturi de argint de formă globulară. Lucrările au provocat distrugerea unei părți semnificative din așezarea și necropola medievală, înainte de intervenția echipei de arheologi. Pentru investigarea zonei afectate, au fost trasate trei secțiuni de control, orientate E-V, NV-SE și N-S, fiecare având 10 m lungime și 1 m lățime. După îndepărtarea stratului vegetal, au fost identificate, sporadic, fragmente ceramice medievale, inclusiv ceramică smălțuită și ceramică de uz comun, alături de ceramică din epoca bronzului. În partea de sud și sud-vest, ocupată de digul de protecție, inaccesibilă cercetărilor, au fost descoperite fragmente ceramice medievale, greutăți de plasă, fusaiola și fragmente de râșniță. Cercetarea de suprafață a terenului a permis delimitarea vetrei de locuire medievală, cu o suprafață de aproximativ două hectare. Zona investigată în punctul „Lacul lui Dan” fusese anterior fundul și terasa unei bălți, permanent acoperite cu apă și vegetație, ceea ce a determinat omogenizarea solului. Rădăcinile plantelor au perforat straturile sedimentare, contribuind la amestecarea materialelor. Inundările anuale și acoperirea terasei cu nisipuri eoliene au dus la nivelarea terenului, făcând dificilă delimitarea exactă a suprafeței locuite. Cercetările au început prin trasarea unei secțiuni notată „S1”, cu dimensiunile de 24 x 2 m, orientată NE-SV, perpendiculară pe cursul Dunării, și situată la 5 m distanță de mormintele distruse de buldozer. Ulterior, au fost deschise două casete, denumite „C1” (dimensiuni 6,50 x 8,20 m) și „C2” (dimensiuni 6,40 x 4,50 m). Succesiunea stratigrafică se prezintă astfel: Stratul superior (0,15-0,20 m grosime) – strat vegetal format din lut negru, resturi de vegetație, scoici și melci. Nivelul al doilea (0,20-0,30 m grosime) – nisip fin loessoid, conținând fragmente ceramice medievale sporadice. Nivelul al treilea (0,30-0,50 m grosime) – nisip galben cu pete cenușii, reprezentând nivelul de cultură medievală, unde au fost identificate locuințele și mormintele de inhumație ale necropolei. Nivelul al patrulea – prezent doar în caseta „C1”, la piciorul pantei, conținând materiale din epoca bronzului, inclusiv un topor de piatră, o brățară de bronz și un arc de fibulă, toate aparținând culturii Gârla Mare. Nivelul final – strat compact, argilos, de culoare galben-roșcată, situat la adâncimi de 0,80-0,90 m, reprezentând stratul viu.

* STUPARU Constantin
Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier" - Drobeta-Turnu Severin * *

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1688, poz.66 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Stuparu, Constantin, Cercetări asupra așezării și necropolei feudale din secolele XIV - XV din comuna Gruia, județul Mehedinți, Drobeta, VI, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 1985, 135-141, https://biblioteca-digitala.ro/?volum=790-drobeta-muzeul-regiunii-portilor-de-fier--vi-1985 [Publicaţie]
4. Neagoe, Marian Iulian, Fișă de sit arheologic nr. 1: Situl arheologic de la Gruia, sat Gruia "La Carieră", pe malul Dunării, lângă port, km fluvial 851-500, Raport de diagnostic de teren, Drobeta Turnu-Severin, 2018 [Fişă de sit]
 
Fotografii sit

Scroll