Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4320.01
Name   Situl arheologic de la Heria - Cetate
County   Alba
Commune   Fărău
City/Town/Village   Heria
Place   Cetate
Landmark   Situl se află aşezat la aproximativ 2 km vest de satul Heria, pe un mamelon uşor alungit pe direcţia est-vest
Geomorphology   munte
Site Class   locuire; descoperire funerară
Site Type   aşezare civilă; necropolă
Notes   Semnalarea sitului în literatura de specialitate are o vechime de un secol, el fiind amintit prima dată în 1920 de către I. Marţian, apoi de M. Roska în 1942 şi de M. Blăjan în 1976. În anul 2004, un colectiv de arheologi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat săpături arheologice în acest punct, confirmând locuirea preistorică a sitului.
Date of discovery   1920
Site Surface   7,31 ha
Last record update   09.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Copăceni  

Locuinţa (?) în colţul sudic al casetei s-a conturat începând cu adâncimea de 0,85 m, o aglomerare de pietre, ceramică, chirpic şi puţine fragmente osteologice, o râşniţă şi o piesă litică prelucrată. Complexul se adânceşte până la 1,43 m şi are o formă aproximativ patrulateră. Ceramica este destul de fragmentara si puţină din punct de vedere cantitativ. Formele ceramice sunt specifice perioadei timpurii a epocii bronzului.

 
mormânt de inhumaţie  Epoca bronzului timpuriu Copăceni  

În secţiunea S1 la adâncimea de 1,30 m, pe profilul sud-vestic, au aparut trei pietre (gresii) de dimensiuni medii. Sub aceste pietre se aflau depuse oase umane şi un singur fragment ceramic. Pentru cercetarea întregului complex a fost deschisă caseta C1. În aceasta caseta s-au mai descoperit doar un fragment osteologic uman şi o piatră care ţin de acest complex. Atât pe grund, cât si pe profil nu a fost sesizata vreo urmă de groapa. Se pare că întreg complexul a fost depus pe stratul steril. Mai trebuie menţionat că oasele umane nu se aflau în poziţie anatomică.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. sondaj 2004

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei ROTEA Nicolae Mihai
TECAR Monica Voichiţa

Bibliography
1. Rotea, Nicolaea Mihai, 2007 [Fişă tehnică] (site record source)
2. Plan Urbanistic General - comuna Fărău, județul Alba, 2019 [Fişă de sit]
 
 
Scroll