Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   4936.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-I-s-B-00048
Nume   Castrul de epocă romană de la Ighiu - Dealul Măgulici
Județ   Alba
Unitate administrativă   Ighiu
Localitate   Ighiu
Punct   Dealul Măgulici
Reper   Situl arheologic se află la cca 2,2 km sud-vest de localitatea Ighiu, pe vârful dealului numit de către localnici “Măgulici”.
Reper hidrografic - nume   Ighiu
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   Castrul roman este prevăzut cu două linii fortificate.
Prima linie este formată dintr-un şanţ de apărare ce se întinde pe trei din laturile sale, cu val de pământ şi palisadă spre interior, ce acoperă toate cele 4 laturi.
A doua linie de apărare este vizibilă pe latura nordică şi nord-estică sub forma unui şanţ de apărare, situat la o distanţă cuprinsă între 16 şi 56 m, prevăzut la rândul său spre interior cu un val de pământ. Este posibil ca acesta să fi continuat şi pe latura vestică şi sud-vestică, până la limita abruptului stâncos, dar în acest sector vizibilitatea sa este puternic estompată de procesele de eroziune eoliană şi a precipitaţiilor.
Castrul de pământ de pe Măgulici are o poziţie dominantă, cu larg câmp de vedere în toate părţile. El este orientat spre vest, unde se găseşte singura lui poartă. Al doilea val de pămînt, situat tot spre vest, având şi el un mic şanţ în faţă, cu o deschidere de 1,5 m şi o adâncime de 0,30-0,50 m, avea rolul de a dubla apărarea în această parte, de unde venea posibila ameninţare.
Castrul a fost construit probabil în cursul războaielor de cucerire a Daciei, când trupele romane au înaintat pe drumul de acces spre ţinutul aurifer. Judecând după urmele de cultură, foarte puţine, constatate în cursul săpăturilor, durata funcţionării lui a fost scurtă.
Descoperitor   Mihai Macrea, Dumitru Protase
Data descoperirii   1959
Suprafața sitului   1,29 ha
Stare de conservare   medie / 19.04.2019
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 19.04.2019
Regim de proprietate   privată
Proprietar   privat
Data ultimei modificări a fişei   10.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castru de pământ  Epoca romană (secolul al II-lea p. Chr.)    

Fortificaţia dreptunghiulară măsoară 50 x 41 m şi este formată din metereze de pământ (1,5 m înălţime), înconjurată de un şanţ pe laturile sale de nord si vest. Singura poartă de acces era pe partea de vest. Soldaţii au trăit probabil în adăposturi temporare din lemn sau pânză, căci, în ciuda indicaţiilor clare de locuire (olărit, mici descoperiri), nu au fost găsite urme certe ale structurilor interne. La 64 m spre vest, există o altă fortificaţie de pământ (0,5 m înălţime), dar legătura acesteia cu burgusul rămâne neclară.
Fortificaţia ar fi putut fi un avanpost mic, sau implicată în supravegherea drumurilor, în special către şi dinspre cartierul minier, având vizibilitate perfectă în toate direcţiile. Este folosită cel puţin în prima parte a secolului al II-lea p. Chr.
În urma săpăturilor au ieşit la iveală mai multe materiale ceramice, între care se remarcă un fund de vas şi câteva buze de vase. Totodată, se remarcă prezenţa unui vârf de lance roman de tip hasta, din fier, cu o lungime de cca 21,5 cm, foarte bine păstrat. S-au mai descoperit urme de lemn putrezit şi cărbune, provenite fie de la scările de lemn pe care se urca la drumul de rond, fie de la nişte bârne care ar fi întărit faţa internă a valului.

AB-I-s-B-00048.01 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2020

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca CUPCEA George
GUI Monica
MARCU Felix
PETIȘ Ioniță
Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca CIOCAN Evelyn
TIVDAR Marisa
2. cercetare supraveghere 2016

S.C. Capitel Proiect SRL MIRCEA Gligor
3. cercetare sistematică 1959

Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca MACREA Mihai
Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca PROTASE Dumitru

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 10, poz. 101 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Macrea, Mihai; Protase, Dumitru, Şantierul arheologic Alba Iulia şi împrejurimi (Le chantier archéologiques d'Alba Iulia et les environs), Materiale și Cercetări Arheologice, V, București, 1959, 435-453, http://www.cimec.ro/arheologie/dl.asp?filename=materiale-si-cercetari-arheologice-V-1959.pdf [Publicaţie]
4. Gligor, Mircea, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
5. 21. Ighiu, com. Ighiu, jud. Alba. Punct: Castrul roman auxiliar (Dealul Măgulici), Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2020, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Centrul de Cercetare a Patrimoniului și Istoriei Socio-Culturale, București, 2021, 107-113, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=6533&d=Ighiu-Alba-Castrul-roman-auxiliar-2020 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Lista Monumentelor Istorice, 2015, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-AB.pdf [Ordin MCC]
 
Fotografii sit

Scroll