Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   141731.09
Nume   Situl arheologic de la Ip - Husău (Autostrada Transilvania, tronson 3 C, km. 2+870-3+050)
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Ip
Localitate   Ip
Punct   Husău (Autostrada Transilvania, tronson 3 C, km. 2+870-3+050)
Reper   Situl arheologic este amplasat în extravilanul localităţii Marca, la est de sat, către localitatea Ip, în lunca Barcăului. Actualmente cursul râului se află la circa 200 m sud de zona investigată a sitului.
Reper hidrografic - nume   Barcău
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Aşezarea pare să fi fost amplasată de-a lungul unui meandru al râului Barcău. Situarea sitului în zona de luncă a unui râu cu un traseu capricios, foarte meandrat, care adesea a produs inundaţii serioase a făcut ca în cele cca. 3 milenii care au urmat părăsirii aşezării, aceasta să fie suprapusă de un strat consistent de aluviuni.
Observații   Acest sit a fost înregistrat greşit în Unitatea teritorial administrativă a comunei Marca, având codul RAN - 141955.09. Poligonul sitului, preluat din PUG-ul comunei Marca din 2010, planşa U02, este situat pe teritoriul comunei Ip, chiar dacă este mai apropiat, în teren, de localitatea Marca.
Data descoperirii   2003
Data ultimei modificări a fişei   13.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului târziu    

Nouă construcţii, de presupus locuinţe, două depuneri constând din câte un vas precum şi un depozit de vase (9 recipiente în total) şi 78 de gropi. Inventarul arheologic recuperat constă mai ales din ceramică. Ceramica ce provine din locuinţe nu este foarte numeroasă şi cel mai adesea este în stare foarte fragmentară. Acest aspect lasă impresia că aşezarea nu ar fi fost părăsită în grabă, fapt ce a permis locuitorilor să-şi recupereze cea mai mare parte a bunurilor. Surprinde şi lipsa cvasi-totală a metalului din suprafaţa cercetată a aşezării (un singur fragment de bronz). Însă dat fiind faptul că este vorba despre un rest de turnare, iar în cuprinsul aşezării a mai fost descoperit şi un cep de turnare confecţionat din gresie avem dovada clară a prezenţei unui / unor meşteri artizani care prelucrau bronzul în aşezarea de la Marca ”Husău”.

Suprafaţa cercetată a sitului de la Marca ”Husău” aparţine unei aşezări care evoluează pe parcursul unei anumite etape a Bronzului Târziu din zona sud-estică a Tisei Superioare. Ceramica sugerează o aşezare în evoluţie. Este vizibilă trecerea de la forme şi ornamente caracteristice grupului cultural Cehăluţ-Hajdúbagos, documentat în primele două etape ale Bronzului Târziu între cursul Crasnei şi Barcăului spre forme, tehnici de confecţionare a ceramicii şi ornamente caracteristice fazei de formare a culturii Gáva, în etapa Bronz Târziu III. Între cele două aspecte pare să nu existe nicio cezură. Situaţia este analoagă celei documentate în alte situri contemporane de pe cursul inferior al Someşului, precum cea de la Petea ”Vamă” unde însă fondul din care evoluează cultura Gáva este cel de tradiţie Suciu de Sus II – Lăpuş I.

 
Aşezare  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p.Chr.)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2012

* BEJINARIU Ioan
* BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan
* CULIC Dan
MJA Zalău * *

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5046&d=Marca-Salaj-Husau-Autostrada-Transilvania-tronson-3-C-km-2+870-3+050-2012 [Publicaţie]
2. Nejur, Doina; Nejur, Mircea, Pug comuna Marca, județul Sălaj, Memoriu general, 2010, 54 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
3. Nejur, Doina, Pug comuna Marca, județul Sălaj, Situația existentă și proprități, 2010, U02 [Referinţă cartografică] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll