Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158350.05
Name   Aşezarea de epoca preistorică de la Izvin - Dealu Ţiganului Vest/ Obiectiv 4
County   Timiş
Commune   Oraş Recaş
City/Town/Village   Izvin
Place   Dealu Ţiganului Vest/ Obiectiv 4
Landmark   Situl arheologic se află la 4,25 km NNE de biserica ortodoxă din Izvin, la 4,3 km NNV de biserica ortodoxă din Recaş, la 4,9 km E de biserica ortodoxă din Ianova. Obiectivul arheologic ocupă sectorul inferior al unui bot de terasă, generat de confluenţa a două pâraie fără nume care formează Pârâul Vale. Suprafaţa terenului prezintă o sensibilă înclinare de la N spre S, având o evidentă expunere sudică. Sursele de apă sunt oferite de izvoarele de coastă, dispuse atât pe latura de V, cât şi pe cea de E.
Hydrographic landmark - name   Vale
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Land utility   fostă plantaţie de vită de vie
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Obiectivul Izvin 4 este unul dintre cele mai tipice aşezări amplasate la obârşie de vale, investigate de specialişti pe rama sudică a Dealurilor Lipovei. Pigmentaţia solului este brun-negricioasă, relevând existenţa unui bogat strat de cultură arheologică.
Notes   Obiectivul arheologic a fost descoperit de Dorel Micle şi Liviu Măruia în data de 20.11.2007 în urma investigaţiilor pentru identificarea aşezării „paleolitice” de la Izvin „După Vii”, înscrisă în LMI Timiş, Secţiunea Arheologie (Măruia 2011, p. 1284).
Discoverer   Dorel Micle, Liviu Măruia
Date of discovery   2007
Site Surface   cca 3,19 ha
State of preservation   medie / 09.02.2016
Human risk   Afectare parţială: 5 / 09.02.2016
Ownership   privată
Last record update   01.07.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Preistorie    

cercetările arheologice de teren au relevat existenţa unor sporadice fragmente ceramice preistorice (perioadă neprecizată). Densitatea redusă de material arheologic recoltat a fost generată de inexistenţa lucrărilor agricole care sa scoată la lumină artefactele.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2007

Universitatea de Vest din Timişoara MICLE Dorel
MĂRUIA Liviu

Bibliography
1. Micle, Dorel; Măruia, Liviu, 2007 [Fişă de sit] (site record source)
2. Rogozea, Octavian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru orașul Recaș, judeţul Timiş. Perimetrul Bazoș-Herneacova-Izvin-Nadăș-Petrovaselo-Recaș-Stanciova. Memoriu general, Planul Urbanistic General al orașului Recaș, 2020 [Fişă de sit]
 
 
Scroll