Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   43475.01
Nume   Tezaurul monetar de la Jirlău
Județ   Brăila
Unitate administrativă   Jirlău
Localitate   Jirlău
Reper   Satul Jirlău se află în partea de vest a judeţului Brăila, în lunca Buzăului, între râul Buzău (spre sud) şi lacul Jirlău (spre nord).
Reper hidrografic - nume   Jirlău
Reper hidrografic - tip   lac
Forma de relief   luncă
Categorie   descoperire izolată
Tip   tezaur
Data descoperirii   1984
Stare de conservare   bună / 20.02.2014
Data ultimei modificări a fişei   27.10.2020
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
tezaur monetar  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Tezaurul a fost descoperit în satul Jirlău, în toamna anului 1984, de un locuitor ce săpa o groapă în curtea casei sale situată pe strada bisericii Sf. Nicolae. Conform afirmaţiilor descoperitorului, numărul total al monedelor ar fi fost în jur de 60-70 de piese ce se aflau într-un vas de lut , spart în momentul descoperirii iar fragmentele rezultate aruncate. La scurtă vreme după descoperire, monedele au început să fie dispersate fiind dîruite rudelor sau vecinilor. Cele şapte piese analizate se află în posesie particulară în Bucureşti. Cele şapte monede otomane de argint analizate se împart în două nominaluri bătute în capitala imperiului otoma: Cifte Zolta (6 piese) şi Kuruş (o piesă) Monedele sunt aproape necirculate, păstrând încă luciul de la batere. Cronologic, monedele au fost datate la sfârşitul secolului XVIII

 

Bibliografie
1. Popescu, Adrian, Monede otomane dintr-un tezaur descoperit la Jirlău, jud. Brăila, Istros, 9, Istros, Brăila, 1999, 383-385 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll