Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   103531.06
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   IF-II-a-A-15293
Name   Situl arheologic Ansamblul Mânăstirii Căldăruşani de la Lipia
County   Ilfov
Commune   Gruiu
City/Town/Village   Lipia
Landmark   Mănăstirea se află pe malul nordic al lacului Căldăruşani, pe un promontoriu format la confluenţa cu Valea Vlăsiei.
Hydrographic landmark - name   Căldăruşani
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   deal
Site Class   structură de cult; descoperire funerară; locuire
Site Type   edificiu religios; necropolă; aşezare
Description   Existenţa unei sihăstrii la Căldăruşani înainte de 1637 este menţionată într-un hrisov din 1615, emis în cancelaria voievodului Radu Mihnea. Conform istoriografiei lui Casian Monahul (1870) mănăstirea Căldăruşani a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab. Ansamblul mânăstirii este alcătuit din nucleul medieval - incinta fortificată (Cetatea) având în centru biserica Sf. Dimitrie, în jurul căreia s-a dezvoltat o a doua incintă, în interiorul căreia se află cimitirul mânăstirii cu biserica Sf. Ioan Evanghelistul, pinacoteca, stăreţia etc. Mânăstirea cuprinde şi ansamblul Cocioc, aflat la vest, alcătuit din Biserica „Sf. Varvara" şi "Duminica Tuturor Sfinţilor", cimitirul pentru laici şi clădiri de locuit.
Notes   Cercetări arheologice preventive s-au desfăşurat în 2022 legate de biserica Sf. Dimitrie şi biserica Sf. Ioan Evanghelistul.
Last record update   26.07.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XVII)    

Biserica mare a mănăstirii cu hramul Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir are un plan trilobat, derivat din tipul Curtea de Argeş, cu pronaos supralărgit, cu doi stâlpi centrali. A fost ctitorită de Matei Basarab, ridicată în 1638. A suferit numeroase refaceri şi modificări de-a lungul vremii (1787, 1820, 1908-1915, 1955-1964).

LMI IF-II-m-A-15293.01 
Biserică  Epoca modernă (sec. XIX)    

Biserica „Sf. Ioan Evanghelistul" se află în cimitirul mânăstirii, la nord de incinta nordică a Cetăţii, fiind ridicată în secolul al XVIII-lea şi reconstruită în 1817, după distrugerile cauzate de cutremurul din 1802.

IF-II-m-A-15293.02 
Pinacotecă  Epoca modernă (sec. XIX)    

Pinacoteca - Casa mitropolitului Ghenadie Petrescu este o construcţie din prima jumătate a sec. XIX, posibil pe locul unei clădiri mai vechi, refăcută în 1859-1862 în urma distrugerilor cauzate de un incendiu. A fost locuită de mitropolitul Ghenadie Petrescu (1836-1918) care şi-a petrecut aici ultimii ani ai vieţii, refăcând clădirile mânăstirii.

IF-II-m-A-15293.03 
Biserică  Epoa modernă (sec. XIX)    

Pe locul unei biserici de lemn ridicată la sfârşitul secolului al XVIII de egumenul Gheorghe, biserica „Sf. Varvara" şi "Duminica Tuturor Sfinţilor"- Cocioc a fost construită din zid în 1825 de fraţii Nicolae şi Ion Bâţcoveanu, logofeţi la Mitropolie. Se află în locul Cocioc, la sud-vest de incinta fortificată, pe malul micului golf creat aici de un meandru al Lacului Căldăruşani.

IF-II-m-A-15293.04 
Aşezare  Epoca bronzului Tei, Glina  

Cercetarea arheologică preventivă din 2022 a dus la descoperirea unor fragmente ceramice atribuite epocii bronzului -- cultura Tei în zona Bisericii din cimitir (Sf. Ioan Evanghelistul) şi cultura Glina în Biserica „Sf. Dimitrie”.

 
Necropolă  Epoca medievală - epoca modernă    

Mai multe morminte în criptă au fost identificate cu ocazia cercetărilor preventive din 2022 în zona pronaosului bisericii Sf. Dimitrie. Resturi osteologice umane au fost găsite şi în biserica din cimitir, în interiorul criptei, cel mai probabil reînhumate.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2022

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti MĂGUREANU Andrei Mircea
BORONEANȚ Adina Elena
TODERAȘ Meda
2. evaluare de teren 2012

Institutul Național al Patrimoniului MIHAI Daniela

Bibliography
1. Măgureanu, Mircea Andrei, 96. Căldărușani, com. Gruiu, jud. Ilfov Punct: Șos. Mânăstirea Căldărușani, nr. 119, Cronica Cercetărilor Arheologice din România - campania 2022, Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, București, 2023, 507-512 [Publicaţie] (site record source)
2. Filip, Anca; Mihai, Dana, Studiu istoric de fundamentare PUZ - Comuna Gruiu, Sat Lipia, T129, P 526, 2012 [Document de arhivă]
 
 
Scroll