Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   5345.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-II-m-A-00248
Nume   Biserica Sfântul Gheorghe de la Lupşa (Lupsa (magh.), Wolsdorf (germ.))
Județ   Alba
Unitate administrativă   Lupşa
Localitate   Lupşa
Reper   În centrul satului
Reper hidrografic - nume   Arieş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   Valea Arieşului
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Veche biserică ortodoxă românească construită în anul 1421 de către cneazul Vladislav (din familia cnezilor Cândea), peste ruinele unei biserici mai vechi. Turnul clopotniţă adăugat în sec. XVIII. Trei straturi de pictură, între care cea mai veche si mai valoroasă datează din sec. al XV-lea.
Stare de conservare   medie / 19.01.2011
Regim de proprietate   privat
Proprietar   BOR
Data ultimei modificări a fişei   13.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1421)    

Biserica ridicată la 1421 de către cnezii din familia Cândea avea un plan cu numai două încăperi: naos şi absida poligonală a altarului. Accesul în biserică se făcea prin intermediul a două portaluri, unul pe latura de sud şi altul pe latura de vest. Iniţial absida altarului a avut o altă boltă, probabil pe ogive, datorită contraforturilor pe care le prezintă la exterior această parte a monumentului.

 
turn clopotniţă  Epoca modernă (sec. XVIII)        
Biserică  Epoca medievală târzie (1750)    

Biserica actuală a fost mărită în sec. XVIII, cu ocazia refacerii bolţilor absidei, adăugândui-se în partea de vest, pronaosul. Vechiul portal în arc frânt de pe faţada vestică a naosului a fost mutat pe latura sudică a pronaosului iar între cele două încăperi au fost perforate două deschideri. În naos se păstrează o bună parte din pictura datată prin inscripţia de La proscomidie în 1750. Pictura de la 1750 este realizată în spirit tradiţional dar cu influenţe ale artei brâncoveneşti.

 
Biserică  Epoca modernă (1800-1810)    

La începutul sec. al XIX-lea bisericii îi este adăugat pridvorul ridicat în partea de sud a pronaosului. Pictura pridvorului a fost realizată la 1810. De asemenea, vechiul arc triumfal al altarului a fost înlocuit cu cel actual în formă semicirculară, în stil neoclasic.

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 36, poz. 423 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Porumb, Marius, Două ctitorii româneşti din sec. al XV-lea: Biserica Sf. Gheorghe şi Mănăstirea Lupşa, Acta Musei Napocensis, XVI, Cluj, 1979, 620-633 [Publicaţie]
 
 
Scroll