Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   77493.02
Nume   Situl arheologic de la Mândreşti - Terasa
Județ   Galaţi
Unitate administrativă   Valea Mărului
Localitate   Mândreşti
Punct   Terasa
Reper   Se află pe terasa din stânga văii Gerului, atât în dreapta cât şi în stânga DJ 251 ce face legătura între Valea Mărului şi Mândreşti, la 3000 m nord de centrul localităţii Valea Mărului, respectiv 1700 m sud de centrul localităţii Mândreşti.
Reper hidrografic - nume   Gerul
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Observații   Au fost identificate numeroase urme de pereţi, de vetre, mici fragmente osteologice – unele arse secundar şi fragmente ceramice din două perioade, neolitic şi epoca bronzului (cultura Noua). În absenţa unor precipitaţii însemnate cantitativ care să umfle apele Gerului astfel încât să provoace ruperea unor maluri, nu au mai fost identificate noi complexe arheologice. În schimb, în patul aluvionar se pot distinge fragmente ceramice rulate.
Data descoperirii   2015
Data ultimei modificări a fişei   25.09.2019
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic    

Ceramica neolitică descoperită este lucrată din pastă grosieră, având în compoziţie cioburi pisate şi nisip, arsă incomplet. Suprafaţa exterioară a fost netezită şi acoperită cu un amestec de lut care în urma arderii a căpătat nuanţe cărămizii-gălbui, uneori cu pete cenuşii sau cărămizii spre roşu. Atrage atenţia un fragment decorat prin barbotinare.

 
aşezare  Epoca bronzului Noua  

Materialul ceramic din epoca bronzului este foarte fărâmiţat; cele mai multe fragmente sunt lucrate din pastă de calitate inferioară, având în compoziţie pietricele negre şi prezentând pe suprafaţa exterioară urme de luciu. Se remarcă un fragment provenind de la un recipient „în formă de sac” de mici dimensiuni, cu brâu alveolat în partea superioară a corpului. O cute cu urme evidente de utilizare poate aparţine de asemenea acestui nivel cronologic.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2015

* CROITORU Costin
Muzeul de Istorie Galați * *
Muzeul Brăilei "Carol I" * *

Bibliografie
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll