Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   83142.06
Nume   Turnul de epocă romană de la Odorheiu Secuiesc - Piatra Coţofană
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Municipiul Odorheiu Secuiesc
Localitate   Odorheiu Secuiesc
Punct   Piatra Coţofană
Punct alte denumiri   Dealul Holoşdea
Punct alte denumiri, alte limbi   Szarkakö
Reper   Turnul se află la est de centrul Odorheiului, Turnul de veghe este situat pe versantul vestic al Dealului Piatra Coţofană, lângă drumul de ţară, la o altitudine de 870 de metri.
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Datorită amplasării, turnul era legat în primul rând de castrul din apropiere Odorheiu Secuiesc şi putea controla drumul de pe creasta muntelui, de la castru spre turnurile de veghe de la Băile Homorod. În acelaşi timp, dealul oferă o privelişte excelentă asupra Văii Târnavei Mare şi a Munţilor Harghita.
Observații   La câteva sute de metri spre est se află o altă colină, unde s-a presupus existenţa unui turn roman cu bază pătrată, formată din blocuri nefasonate. Aici nu au fost identificate materiale arheologice.
Suprafața sitului   0,02 ha
Data ultimei modificări a fişei   06.04.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
turn de veghe  Epoca romană (Secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.)    

Turnul de veghe era circular cu diametrul de 8 m şi fără val de pământ. A fost identificat în 1987 în timpul sondajului pe teren.

 
 
Cercetare
 
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. sondaj 1984

     

Bibliografie
1. Kavruc, Valerii, Repertoriul arheologic al judeţului Harghita, 2000, 170 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
2. 5.18. Odorheiu Secuiesc - Piatra Coțofană, „LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia”. Components parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
3. Ferenczi, Geza; Ferenczi, Istvan, Cercetări de topografie arheologică în bazinul superior al Tîrnavei Mari între anii 1957-1970, Acta Musei Napocensis, XV, 1978, 91-92, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=21743-cercetari-de-topografie-arheologica-in-bazinul-superior-al-tirnavei-mari-intre-anii-1957-1970--acta-musei-napocensis-actamn-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei--xv-1978 [Publicaţie]
 
 
Scroll