Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   157442.12
Nume   Aşezarea de epoca bronzului de la Pădureni - Smithfield
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Pădureni
Localitate   Pădureni
Punct   Smithfield
Punct alte denumiri   Obiectiv 23
Reper   Întinsa aşezare Pădureni 23 este amplasată pe o suprafaţă actualmente plană, care însă pe baza hărţilor istorice se încadra în vechime într-o terasă mai largă ce era înconjurată către NV şi SE de mici braţe de divagare venite dinspre pârâu Timişu Mort. În perioada modernă, zona a suferit modificări datorate amenajării căii ferate din zonă, pentru ca în perioada comunistă să fie aduse noi modificări, prin ridicarea marelui complex zootehnic de la V de calea ferată. Distanţa faţă de cele mai apropiate cursuri de apă de suprafaţă este de circa 150 m, atât pe direcţia SE, cât şi NV. Solul de la suprafaţă are o culoare negricioasă şi o textură afânată.
Reper hidrografic - nume   Timişul Mort
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   grind
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Observații   Situl este distrus pe latura sa de vest de construirea în perioada modernă a căii ferate şi, ulterior, în perioada comunistă, a fermei de porcine Comtim (actual Smithfield).
Descoperitor   Octavian-Cristian Rogozea
Data descoperirii   2015
Suprafața sitului   5 ha
Data ultimei modificări a fişei   02.04.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare civilă  Epoca bronzului mijlociu grupul Corneşti-Crvenča/cultura Vatina  

În zona mediană a laturii vestice a sitului, mărginită de taluzul căii ferate, se constată prezenţa unei concentrări foarte ridicate de materiale arheologice, din acest areal fiind recoltate majoritatea fragmentelor ceramice. Se remarcă numărul mare de fragmente decorate prin tehnica inciziilor realizate cu „măturica” (Besenstrich) sau cu pieptănul (Kammstrich). De asemenea s-a observat prezenţa a numeroase fragmente de chirpici, mai multe dintre acestea prezentând urme de nuiele şi/sau faţetare, numai partial recoltate.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2015

Cercetările arheologice de teren din anul 2015 determinate de nevoia întocmirii unui Memoriu Arhelogic necesar la redactarea Planului Urbanistic General al comunei Pădureni au dus la descoperirea a 28 de noi puncte de interes arheologic. Printre acestea se numără mai multe puncte cu descoperiri specifice preistoriei.

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș ROGOZEA Octavian-Cristian

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, VII, 2017, 11 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Micle, Dorel; Floca, Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - "Perimetrul Pădureni - P.U.G.". Memoriu general, 2015 [Fişă de sit]
 
 
Scroll