Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   157442.21
Nume   Aşezarea de epocă postromană de la Pădureni - Păşunea satului
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Pădureni
Localitate   Pădureni
Punct   Păşunea satului
Punct alte denumiri   Obiectiv 25
Reper   Situl se află la limita vestică a localităţii, pe o suprafaţă actualmente cvasiplană. Harta topografică franciscană din secolul al XVIII-lea ilustrează prezenţa unui meandru fosil în vecinătatea de NE a sitului, zonă care a suferit modificări majore în perioada contemporană datorită extinderii laturii de vest a localităţii.
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Observații   Perimetrul sitului este imposibil de estimat pe latura sa de est din cauza îngrădirii acestei laturi şi, astfel, a lipsei accesului pentru verificarea suprafeţei solului. Vizibilitatea la nivelul solului este obturată de prezenţa vegetaţiei de păşune, singurele elemente ce au permis evaluarea vizuală fiind muşuroaiele de cârtiţă.
Suprafața sitului   0,05 ha
Data ultimei modificări a fişei   19.04.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare civilă  Postromană (secolele II-IV p. Chr.)    

Materialele recoltate de la suprafaţa sitului Pădureni 25 se compun din numai 3 fragmente ceramice, fapt datorat lipsei de vizibilitate la nivelul solului cauzată de amplasarea păşunii Pădureniului în acest areal. Cele 3 fragmente au fost recoltate din mai multe muşuroaie de cârtiţă.

 

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Floca, Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - "Perimetrul Pădureni - P.U.G.". Memoriu general, 2015 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll