Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   157442.24
Name   Movila de pământ de la Pădureni - Păşunea satului
County   Timiş
Commune   Pădureni
City/Town/Village   Pădureni
Place   Păşunea satului
Landmark   Movila se află la cca 380 m vest de localitate, pe suprafaţa unei terase uşor profilate ce coboară cu 1-1,5 m către SE, spre un fost curs de apă din zonă, aflat la 90 m faţă de structura în discuţie.
Geomorphology   câmpie
Land utility   păşune
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Notes   Atribuirea funcţonalităţii şi, mai ales, a datării acestei structuri este imposibil de precizat cu exactitate numai pe baza observaţiilor de la suprafaţa terenului. Aspectul general - forma, dimensiunea, poziţia - al acestei movile dovedeşte clar originea ei antropică. Lipsa materialelor arheologice de la suprafaţă face imposibilă o încadrare cronologică.

Prezenţa în zonă a numeroase cazemate implică într-o anumită măsură posibiliatea ca movila să reprezinte o astfel de structură, cu gura de intrare şi părţile componente ridicate din materiale contemporane (ciment) ascunse de colmatarea solului sau îngroparea intenţionată a localnicilor. Este cunoscut faptul că ridicarea cazematelor în această zonă a judeţului a avut loc în anii ’50 în eventualitatea unui conflict româno-iugoslav. Pentru conservarea şi/sau mascarea acestora, cazematele au fost acoperite parţial cu pământ, lăsându-li-se gura de intrare/vizorul de tragere (în funcţie de tipul de cazemată) libere, la vedere.

Cercetarea de teren a identificat în perimetrul „Pădureni-P.U.G.” 9 cazemate de diverse dimensiuni şi tipuri, însă toate au la vedere părţi componente de beton şi aspecte specifice (niciuna nu are formă asemănătoare cu cele 3 movile marcate în PUG Pădureni: Pădureni 26, 27 şi 28). Pe de altă parte, structurile de acest tip sunt întâlnite la nivelul câmpiei bănăţene destul de frecvent, dimensiunea redusă (diametru de 15-30 m şi înălţime până la 2m) atribuindu-le în general funcţionalitatea de movile de hotărnicie, puncte de reper sau puncte de observaţie.

J.J Ehrler relatează observaţiile sale din a doua jumătate a secolului XVIII cu privire la terenurile din districtele Becicherec şi Cenad, făcând o mică descriere a unor movile de pământ utilizate de ciobani ca punct de observaţie cu scopul de a-şi supraveghea sau localiza vitele peste întinsele păşuni pe care acestea păşteau.

Cele 3 movile marcate ca structuri de interes arheologic sunt amplasate în păşunea actuală a satului care, pentru două din cazuri, este prezentă aici cel puţin din secolul XVIII (aşa cum apare reprezentată pe prima ridicare topografică habsburgică), pentru ce-a de-a treia păşunea fiind reprezentată pe a doua ridicare topografică habsburgică, din secolul XIX. Cu alte cuvine, structura în discuţie, alături de celelalte structuri asemănătoare aflate în vecinătate ei, poate reprezenta o structură veche de câteva sute de ani, dar în acelaşi timp există o posibilitate mai mică ca ea să reprezinte o structură contemporană (cazemată), în acest caz ea ieşind din discuţie ca obiectiv de interes arheologic.

Arhivele militare sau viitoare cercetări invazive pot confirma sau infirma dacă aceste structuri sunt cazemate sau într-adevăr reprezintă structuri mai vechi, ce pot oferi anumite informaţii de interes istoric.
Site Surface   0,03 ha (diametru: 15m, înălţime: 1,5 m)
Last record update   19.04.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Movilă de pământ  Epoca modernă/ Epoca contemporană (secolele XVIII-XX)        

Bibliography
1. Micle, Dorel; Floca, Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - "Perimetrul Pădureni - P.U.G.". Memoriu general, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
 
 
Scroll