Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179524.08
Nume   Situl arheologic de la Pantelimon - Pădurea Tânganu - Autostradă
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Pantelimon
Localitate   Pantelimon
Punct   Pădurea Tânganu - Autostradă
Reper   Situl a fost identificat pe un bot de terasă pe malul stâng, înalt a Colentinei, separat în prezent de Valea Tanganului.
Reper hidrografic - nume   Colentina
Reper hidrografic - tip   lac
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   pădure
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Amplasat într-o microzonă deosebit de favorabilă din punct de vedere strategic, a resurselor naturale de hrană şi a căilor de comunicaţie, botul de terasă din punctul Tânganu „Autostradă" a oferit din cele mai vechi timpuri condiţii propice de trai comunităţilor omeneşti. Cele patru aşezări (din culturile Boian, Tei, geto-dacică şi din secolele XVIII-XIX) identificate în acest sit, reprezintă la scara istoriei, momente când populaţia trăitoare în această microregiune şi-a construit locuinţe stabile aici.
Observații   Situl apare de multe ori în literatura de specialitate pe localitatea Tânganu şi a fost iniţial înregistrat în RAN pe comuna Cernica, localitatea Tânganu cu codul 101797.01.
Data descoperirii   1991
Stare de conservare   medie / 13.03.2020
Riscuri antropice   Afectare parţială: 2 / 13.03.2020
Data ultimei modificări a fişei   29.03.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Tell  Neolitic Boian / Vidra  

În cadrul aşezării neolitice au fost descoperite o locuinţă de suprafaţă şi fragmente ceramice din perioada culturii Boian.

 
Aşezare  Epoca bronzului Tei / III  

Din aşezarea de epoca bronzului provin 2 locuinţe, o groapă menajeră, fragmente ceramice provenind de la vase de provizii, unelte de silex şi piatră, un fragment dintr-o rotiţă de la un car de cult şi oase de animale.

 
Aşezare  Epoca geto-dacică (secolele IV-III a.Chr.)    

Din aşezarea de secol IV-Ill a.Chr. au fost descoperite un bordei şi fragmente de vase care se incadrează în această perioadă.

 
Aşezare  Epoca medievală târzie (secolele XVIII-XIX)    

În cadrul aşezării din secolele XVIII-XIX au fost descoperite trei bordeie, două cuptoare în aer liber şi o groapă menajeră.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 1992

Muzeul Municipiului București SANDU CUCULEA Vasilica
2. evaluare de teren 1991

Muzeul Național de Istorie a României DAMIAN Paul
TEODOR Eugen S.
MIHAI Dana
MEDINCEANU Rodica

Bibliografie
1. Sandu Cuculea, Vasilica, Săpăturile arheologice de sondaj din punctul Tânganu "Autostradă", com. Pantelimon, jud. llfov (1992), Materiale și Cercetări Arheologice, 2000-2006, 187, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=127514-sondajul-arheologic-din-punctul-tanganu-autostrada-com-pantelimon-jud-ilfov-1992--materiale-si-cercetari-arheologice-institutul-de-arheologie-vasile-parvan--2-2000-2006 [Publicaţie]
2. Sandu, Ciprian, Fișă de sit, Delimitarea siturilor arheologice din orașul Pantelimon, jud.llfov - studiu pentru fundamentarea PUG, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
3. Sandu, Vasilica, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 1983 - 1992, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=849 [Publicaţie]
 
 
Scroll