Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   158074.10
Nume   Aşezarea de epoca bronzului de la Peciu Nou - Stietzel
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Peciu Nou
Localitate   Peciu Nou
Punct   Stietzel
Reper   Situl se află la 1,42 km SV de biserica romano-catolică din Peciu Nou, la, 3,71 km N de biserica mânăstirii Cebza, la 7,66 km V-SV de biserica catolică din Parţa şi la 890 m S-SE de şoseaua Peciu Nou-Giulvăz (693B). În raport cu actualul curs al râului Timiş, situl se află la cca. 1,86 km NV.
Reper hidrografic - nume   Timiş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl este situat pe o terasă, amenajată pentru culturi agricole, fiind nivelată pentru acest scop; material arheologic este observabil la suprafaţă din această cauză, stratul de cultură fiind dezvelit aproape în întregime de lucrările de amenajare.
Descoperitor   Florentina Marţiş
Data descoperirii   2003
Suprafața sitului   14 ha
Stare de conservare   precară / 05.07.2017
Riscuri antropice   Afectare parţială: 4 / 05.07.2017
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   17.05.2019
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Vatina  

Situl constă într-o aşezare deschisă şi ocupă o terasă în apropiere de albia majoră a râului Timiş; în zona sudică a aşezării se află o albiere ce aminteşte de un braţ mort al Timişului, primăvara băltind apa în acest spaţiu.
Materialul constă în unelte de piatră (silex, calcedonie si microdiorit, din categoria tipologică lame, burine, topoare, percutoare-zdrobitoare cuboidale şi sferice) şi os (străpungătoare din os de ovicaprine si dinte, cu lustruire accentuată), plastică din ceramică (fragment de idol antropomorf sau altăraş) şi os (idol zoomorf, din falangă de porcină) şi fragmente ceramice (de factură fină, semifină şi de uz comun, cu diverse decoruri rare, de tip căniţe, vase tronconice, strachini, tăviţe, amforete).
Ceramica de uz comun are în compoziţie fragmente ceramice pisate, pleavă şi nisip, pleavă şi fragmente ceramice pisate, iar cea semifină, iarbă tocată şi fragmente ceramice pisate mărunt, ceramica fină prezintă în compoziţie nisip fin şi mâl iar ca degresant, mică. Arderea variază de la slab oxidant la slab reductant (culori de la ocru-roşcat si ocru-galben până la negru).
Se încadrează tipologic în cultura Vatina. Sunt si câteva fragmente ceramice decorate cu incrustaţii cu alb, atribuibile grupului cultural Szeremle (descoperită ocazional în aşezări Vatina, spre sfârsitul locuirilor de tip Vatina pe tell-uri).

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2003

* MARȚIȘ Florentina

Bibliografie
1. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Marțiș, Florentina, Locuirea de epoca bronzului de la Peciu Nou, Banatica, VIII, 2008, 37-46 [Publicaţie]
 
 
Scroll