Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   51788.07
Nume   Drumul roman de la Petroşniţa - La Pădure
Județ   Caraş-Severin
Unitate administrativă   Bucoşniţa
Localitate   Petroşniţa
Reper   Situl se află la cca 790 de metri nord-nord-est de ieşirea din satul Petroşniţa, între râul Timiş şi drumul european E70; în zona de la nordul parcării pentru tiruri şi până la confluenţa râului Bolvaşniţa cu râul Timiş, la distanţe între 50 şi 70 de m vest faţă de calea rutieră menţionată.
Reper hidrografic - nume   Timiş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   cale de comunicaţie
Tip   drum
Descriere   Fâşia de teren pe care se întind resturile obiectivului arheologic se conturează ca o zonă ceva mai înălţată faţă de zonele adiacente (vest şi est), ceea ce ar corespunde cu rambleul drumului roman. Părţi din acesta se observă în culturile agricole şi în profilele de la unele şanţuri săpate la limitele parcelelor agricole. Bolovanii şi piatra de râu din care a fost construit se întind pe o lăţime care variază de la 10 la 15 m lăţime, dat fiind faptul că partea lui superioară a fost întins şi de arătură.
Data descoperirii   2023
Suprafața sitului   1,74 ha
Data ultimei modificări a fişei   20.06.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Drum  Epoca romană romană  

Drum construit din bolovani de piatră de râu, cu o lăţime ce variază între 10 şi 15 metri.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. 2023 2023

Cercetarea de suprafață s-a desfășurat între 23 august și 15 septembrie, cu scopul actualizării și delimitării siturilor din PUG-ului UAT-ului Bucoșnița.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă - Caransebeş RANCU Dacian
ARDEȚ Adrian
NEGREI Dimitri-Pavel
LEONTI Iulian

Bibliografie
1. Rancu, Dacian; Ardeț, Adrian; Negrei, Dimtri-Pavel; Leonti, Iulian, Studiu arheologic privind delimitarea siturilor arheologice pentru obiectivul: Plan Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism aferent al comunei Bucoșnița, județul Caraș-Severin, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Bucoșnița, jud. Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Caransebeș, 2023, 39-44 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
2. Rancu, Dacian et all, Petroșnița - Drumul roman: fișă de sit, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Bucoșnița, județul Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Caransebeș, 2023 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll