Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   30425.01
Nume   Descoperirile izolate de la Pocola
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Pocola
Localitate   Pocola
Reper   Materialele ceramice au fost descoperite în apropiere de malul drept al Crişului Negru şi în zona de confluenţă al acestuia cu Valea Roşiei.
Reper hidrografic - nume   Valea Roşie
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire izolată
Tip   artefact
Observații   Legat de materialele ceramice descoperite la Pocola cu ocazia perieghezei din anul 2015, dorim să atragem atenţia că acestea erau puternic rulate, împrăştiate pe un spaţiu relativ întins în apropiere de malul drept al Crişului Negru şi în zona de confluenţă al acestuia cu Valea Roşiei. Deoarece nu au fost observate alte urme (ale unor complexe la suprafaţă – chirpici, urme de arsură, asocieri mai consistente de materiale, zone cu pământ cenuşos) sau a unui alt tip de artefacte (unelte de piatră sau metal, monede, etc.) ne determină să considerăm că acestea reprezintă părţi ale unor fragmente ceramice care au ajuns aici fiind purtate de ape în urma unor inundaţii.
Stare de conservare   grav afectat / 16.03.2023
Data ultimei modificări a fişei   24.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
  Eneolitic neprecizată      
Descoperire izolată  neprecizată neprecizată  

În anul 1974 este semnalat în literatura de specialitate faptul că în jurul localităţii a fost descoperit un topor de aramă cu braţele în cruce, fără a fi date şi alte informaţii. Confruntând semnalarea respectivă cu datele din registrul de inventar al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, nu am reuşit să identificăm un astfel de artefact. Totuşi, în aceste registre figurează două astfel de descoperiri de tip Jászladány (variantele Târnăviţa şi Orşova) ce provin din „zona Beiuşului”. Una dintre aceste piese, probabil, ar putea sta la baza notei din 1974 făcute de către cercetătorul I. Ordentlich, care de altfel s-a născut şi a crescut la Beiuş, putând astfel cunoaşte realităţile locale mai bine.

 
Descoperire izolată  Epoca neolitică neprecizată  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, iar cu această ocazie au fost descoperite fragmente ceramice la est şi sud - est de localitate, identificate ca aparţinând epocii neolitice.

 
Descoperire izolată  La Tène dacă  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, unde au fost descoperite fragmente ceramice la est şi sud - est de localitate.

 
Descoperire izolată  Epoca medievală neprecizată  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, unde au fost descoperite fragmente ceramice.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor FAZECAŞ Gruia
ROMAN V.

Bibliografie
1. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date arheologice şi matematico-statistice, 1999, nr.762 [Publicaţie]
2. Marta, Doru; Fazecaș, Gruia, Studiul istoric privind siturile arheologice din raza comunei Pocola (P.U.G. - comuna Pocola), Oradea, 2016 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
3. Ordentlich, I.; Dumitraşcu, Sever, Repertoriul monumentelor naturii, arheologice, istorice, etnografice, de arhitectură şi artă din judeţul Bihor, Oradea, 1974, 55 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Vulpe, Alexandru, Die Äxte und Beile in Rumänien, Prähistorische Bronzefunde, München IX/5, München, 1975 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Ghemiş, Călin; Fazecaș, Gruia, Dr. Ivan Ordentlich (1934 - 2011) în Bronze Age tell, tell - like and moud - like settlements on the Eastern frontier of the Carpathian Basin, Mega, Cluj- Napoca, 2014, 9 - 12 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll