Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   16356.10
Name   Tranşee din Primul Război Mondial de la Dâmbovicioara - Posada
County   Argeş
Commune   Dâmbovicioara
City/Town/Village   Podu Dâmboviţei
Place   Posada
Landmark   Situl se află în pasul Posada, la est de drumul naţional 73.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   munte
Land utility   păşune, pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Drumul care coboară panta abruptă de la pas continuă pe uliţa proximă, până la Dâmboviţa (dar nu face parte din zona declarată sit arheologic, fiind zonă locuită/construită.
Dispozitivul de apărare construit în 1915 era mult mai mare decât zona declară sit arheologic, întinzându-se pe pantele de la V şi NV de satul Podul Dâmboviţei. În zona de vest lucrările civile mai recente interferează puternic cu desenul vechilor fortificaţii, cercetarea şi protejarea lor fiind considerată imposibilă. Zona de la NV de sat este caracterizată de tranşee dispersate, a căror protecţie ar fi cerut suprafeţe de protecţie foarte mari (lucru considerat contra-productiv).
Notes   O parte din suprafaţa sitului arheologic se găseşte pe teritoriul comunei Rucăr, fiind înregistrat în Repertoriul Arheologic Naţional cu codul 18536.12.
Discoverer   E.S. Teodor (pe model LiDAR)
Date of discovery   13 sept. 2020
Site Surface   13 ha
State of preservation   bună / 13.05.2021
Human risk   Afectare parţială: 4 / 13.05.2021
Ownership   privat
Last record update   26.04.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tranşee  Epoca modernă    

S-a optat pentru clasificarea de sit arheologic pentru dispozitivul tactic din sud, aflat integral la est de şoseaua naţională, respectiv partea de sit (cam două treimi) care se află pe teritoriul administrativ al comunei Dâmbovicioara. Dispozitivul tactic este compus din trei linii: 1) tranşeele largi cunoscute drept gropi-de-lup (cu gropi-capcană); 2) prima linie de tranşee, aflată la baza muntelui; 3) a doua linie de tranşee, aflată pe coama dealului (aflate pe teritoriul satului Podu Dâmboviţei în special în zona de est a zonei rezervate pentru cercetare arheologică.
Zona rezervată este vizibil în plină expansiune a edificărilor de interes turistic, expansiune care ar trebui oprită la limita „gropilor-de-lup”, acolo unde ea nu a fost deja depăşită.
Rezervarea acestui teritoriu pentru cercetarea arheologică viitoare este necesară atât pentru că acesta a fost unul dintre cele mai importante construcţii de gen din primul război mondial (cosiderată de unii analişti militari cea mai importantă), reflectând ştiinţa militară a epocii, zona putând eventual fi amenajată ca atracţie turistică, aflându-se într-o zonă accesibilă publicului). Trebuie însă amintit că sub numele „Posada” se cunosc mai multe bătălii ale evului mediu (dintre care cea de la 1330 este cea mai importantă, aflându-se la originea statului medieval al Ţării Româneşti). Desigur, vor fi necesare cercetări detaliate (şi bine finanţate, suprafaţa fiind mare).

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2020

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București TEODOR Eugen
MĂNDESCU Dragoș
2. LiDAR 2019

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București TEODOR Eugen
MĂNDESCU Dragoș

Bibliography
1. Teodor, Eugen S., 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll