Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179542.05
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   IF-I-s-B-15228
Nume   Situl arheologic de la Popeşti Leordeni - Botul Malului
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Popeşti Leordeni
Localitate   Popeşti Leordeni
Punct   Botul Malului
Punct alte denumiri   Borna geodezică
Reper   Situl se află pe malul drept al Dâmboviţei, în marginea nord-nord-estică a fostului sat Leordeni, pe terasa înaltă a Dâmboviţei care înaintează sub forma unui promontoriu în luncă, la nord de strada Răsăritului, la cca 350 de metri est de Balta Vitan 3.
Reper hidrografic - nume   Dâmboviţa
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă înaltă
Utilizare teren   locuire, agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   În perimetrul sitului au fost identificate aşezări suprapuse din epoca bronzului, epoca fierului, epoca romană, epoca migraţiilor, evul mediu timpuriu şi epoca medievală târzie. A fost descoperit în urma unui sondaj arheologic efectuat în toamna anului 1989 , când a fost cercetată numai partea de nord-est a terasei. Cu acea ocazie au fost documentate două locuinţe din epoca bronzului – cultura Tei şi patru locuinţe din a doua epocă a fierului (geto-daci; sec. II-I a.Chr.). În arătură, fără a fi identificate şi niveluri sau complexe corespunzătoare, a fost identificată, la momentul respectiv, şi ceramică datând din ultimele faze ale neoliticului, din sec. II-IV p.Chr., VI-VII p.Chr., ca şi din secolele IX-XI p.Chr. Conform aceluiaşi raport, până târziu în zilele noastre, marginea sudică a terasei de la Botul Malului a fost marcată de un monument singuratic, fosta biserică a satului dispărut Cula, rămasă pe locul ei în spaţiul devenit câmp. Satul Cula, numit anterior Ciumernic a fost menţionat în documentele medievale romneşti din sec. al XVI-lea/XVII-lea, moşia fiind cunoscută sub numele de Furduieşti. În cadrul unei periegheze din toamna anului 2019 a fost recoltată ceramică aparţinând epocii bronzului, culturile Glina şi Tei, epocii La Tene, getică şi ceramică medievală. Totodată, s-a stabilit perimetrul sitului.
Observații   În prezent borna geodezică nu mai există. Zona este construită în mică parte, în partea de sud şi vest.
Descoperitor   Mioara Turcu, Aristide Ştefănescu
Data descoperirii   1989
Suprafața sitului   28,802 ha
Stare de conservare   medie / 01.11.2022
Regim de proprietate   privată
Data ultimei modificări a fişei   01.11.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare civilă  Epoca bronzului Glina / III   IF-I-m-B-15228.06 
Aşezare civilă  La Tène (sec. II - I a. Chr.) geto-dacică  

În cadrul cercetărilor din 1989 au fost cercetate patru locuinţe semiîngropate. Bordeiul 1 avea un plan rectangular cu lungimea de 3,65 de metri şi lăţimea de 3,1 metri. Nu avea podea amenajată, în schimb avea în colţul estic o vatră deschisă, aproape rotundă, cu diametrul de 0,55 metri. În umplutura bordeiului au fost descoperite fragmente mari de chirpici, cu urme de pari şi nuiele, ceea ce demonstrează că suprastructura locuinţei avea un schelet lemnos. Bordeiul 4 se afla în imediata apropiere, fiind descoperit la -1,45 de metri faţă de nivelul de călcare. Avea un contur rectangular, cu lungimea de 4,95 de metri. Pe podea au fost descoperite numeroase fragmente ceramice de vase şi chiupuri, buze de fructiere, funduri de căni şi străchini lucrate la roată. Bordeiele 2 şi 7 făceau parte dintr-un complex de locuinţe. Aşezarea a avut cel puţin două faze de locuire, aşa cum rezultă din intersectarea a două dintre bordeie. Urmele de cenuşă indică un nivel de distrugere în faza a doua care trebuie pusă în legătură cu numeroasele conflicte militare care au marcat istoria câmpiei nord-dunărene în această perioadă. Au fost descoperite unelte de fier şi bucăţi de zgură care indică existenţa unui cuptor de topit minereul de fier.

IF-I-m-B-15228.05 
Aşezare civilă  Epoca daco-romană (sec.II-IV p. Chr) Daci liberi  

Ceramică specifică culturii dacilor liberi. Nivelul arheologic are o grosime variabilă de cca 0,18 - 0,28 metri.

IF-I-m-B-15228.04 
Aşezare civilă  Epoca migraţiilor (sec.VI-VII) neprecizată  

În anul 1989, în arătură au fost descoperite urmele unor vălătuci de cuptor, caracteristice acestei perioade.

IF-I-m-B-15228.03 
Aşezare civilă  Epoca medievală timpurie (sec.IX-XI) neprecizată     IF-I-m-B-15228.02 
Aşezare civilă  Epoca medievală târzie (sec.XVI-XIX) neprecizată  

În arătură au fost descoperite şi numeroase fragmente ceramice datând din secolele XVI-XIX, care trebuie să fie vestigiile lăsate de satul medieval Cula, atestat de hărţile din secolul al XVIII-lea şi apoi de descrieri şi hărţi moderne din sec. XIX-XX. Pe marginea sudică a terasei de la Botul Malului era marcat a fost marcată de un monument singuratic, fosta biserică a satului dispărut Cula, rămasă pe locul ei în spaţiul devenit câmp. Ceramica specifică este cea lucrată la roată, parţial smălţuită, cu benzi de culoare verzui închis pe care se găseşte apoi o linie şerpuită de culoare albă; alt motiv: linii albe orizontale şi benzi haşurate de culoare albă. Smalţul apare atât în interiorul, cât şi în exteriorul vaselor.

Agricultura intensivă de la mijlocul secolului al XX-lea a distrus în mare parte nivelul medieval. Nucleul aşezării medievale se afla la circa 700 de metri sud vest de terasa unde au fost cercetate locuinţele getice şi cele din epoca bronzului.

IF-I-m-B-15228.01 
Aşezare civilă  Epoca bronzului mijlociu Tei  

n cadrul sondajului din 1989 au fost cercetate două locuinţe semiîngropate şi o vatră, în partea de nord-est a terasei. Locuinţele se aflau la circa 2,8 metri una de cealaltă, având lungimi variabile, între 2,8 şi 2,1 metri. În imediata apropiere a uneia dintre acestea a fost cercetată o vatră în aer liber. Vatra a fost construită direct pe pământ, fără să fi fost amenajată o platformă de pietre, cioburi sau un pat de nisip. Avea diametrul de 0.87 m. A fost construită peste un pământ bine bătătorit. Inventarul locuirii din aşezarea Tei cuprinde unelte din silex, găsite în ambele locuinţe, vase lucrate dintr-o pastă conţinând ca degresant foarte mult nisip şi pietriş cu bobul mărunt şi vase lucrate dintr-o pastă mai omogenă, cu foarte puţin nisip.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2019

Cercetarea de suprafaţă s-a desfăşurat, în baza Autorizaţiei de evaluare emise de către Ministerul Culturii cu nr. 576 din data de 06.12.2019, în lunile noiembrie şi decembrie ale anului 2019, perioadă propice desfăşurării de astfel de investigaţii datorită numărul extrem de redus de culturi şi a terenului proaspăt arat. S-a parcurs terenul în echipe de câte 2-4 persoane, cu 3 GPS-uri de mână marca GARMIN, model GPSMap 62s, 64s şi 66s. În cazul suprafeţelor agricole întinse şi deschise s-a parcurs terenul pe trasee paralele (line-walking) cu o distanţă de maxim 50 m între membrii echipei. În cazul zonelor segmentate de construcţii, s-au verificat suprafeţele disponibile, arate, dintre construcţii. Anotimul propice dar și faptul că situl era afectat într-o măsură mult mai mică de construcții moderne a permis ca evaluarea terenului să fie realizată în condiții bune. A fost recoltată ceramică aparținând culturii Glina, Tei, getică și medievală.

* DIMACHE Mădălina
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti KOGĂLNICEANU Raluca
SCHUSTER Christian
2. sondaj 1989

Sondajul arheologic a fost efectuat în perioada 18 septembrie - 14 octombrie în partea de nord a terasei. S-au trasat o secțiune orientată est-vest, lungă de 36 de metri și lată de 1 metri, și cu lărgiri de casete în punctele unde au existat complexe de locuire. Astfel au fost depistate două locuințe din epoca bronzului și patru locuințe din a doua epocă a fierului, aparținând orizontului culturii geto-dacilor. Săpătura a permis stabilirea stratigrafiei sitului.

Muzeul Municipal Bucureşti TURCU Mioara
ȘTEFĂNESCU Aristide

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1606, poz.390 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
3. Lista monumentelor istorice 2015 - județul Ilfov, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis, 15.02.2016, București, 2016, 1794-1795, poz 400 - 407, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-IF.pdf [Baza LMI] (sursa fişei de sit)
4. Turcu, Mioara; Ștefănescu, Aristide, Sondajul arheologic de la Popeşti-Leordeni, Botul Malului, Cercetări arheologice în Bucureşti, IV, Muzeion, București, 1992, 215-228, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=65028-sondajul-arheologic-de-la-popesti-leordeni-botul-malului--cercetari-arheologice-in-bucuresti--4-iv-1992 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Lukács, Antál; Alexandrescu, Emilian; Filip, Anca, Studiu istoric general de fundamentare P.U.G. oraș Popești-Leordeni, jud. Ilfov, Planul Urbanistic General (PUG) al UAT Popești-Leordeni, județul Ilfov, București, 2015 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
6. Kogălniceanu, Raluca, Studiu arheologic pentru actualizare PUG UAT Popești Leordeni, județul Ilfov, Planul Urbanistic General al UAT Popești Leordeni, județul Ilfov, București, 2019, 5, 7, 13-15, 39-44, 65-77, 90-102, 21-34 [Studiu istoric]
 
Fotografii sit

Scroll