Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   113484.01
Nume   Biserica cu hramul "Sfântul Nicolae" şi "Sfântul Ioan Botezătorul" din Poroiniţa
Județ   Mehedinţi
Unitate administrativă   Rogova
Localitate   Poroiniţa
Reper   Biserica se află în partea de sud-vest a satului, într-o zonă de locuinţe, la intersecţia a două uliţe, în stânga drumului DC96, de la intrarea în sat dinspre Vânju Mare, pe malul stâng al Văii Poroiniţa, la cca 180 de metri nord-est de cimitirul satului.
Reper hidrografic - nume   Valea Poroiniţia
Reper hidrografic - tip   pârâu
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Biserica, cu dublu hram, „Sf. Nicolae” şi „Sf. Ioan Botezătorul”, a fost construită de protopopul Ioan Untaru, alături de jupânii Lăpădat Dragomir şi Constantin Cameniţă, la începutul secolului XIX. Conform pisaniei de la intrarea în biserică, aceasta a fost zugrăvită în anul 1822 de jupan Lepădat. În 1924, biserica a fost supusă unei reparaţii majore. De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe intervenţii, inclusiv modificarea formei acoperişului, precum şi legătura scării exterioare cu podul. De asemenea, s-au realizat consolidări cu tiranţi prin zidărie, însă anii acestor intervenţii nu sunt cunoscuţi. Se păstrează pictura iniţială. Pe trotuarul bisericii există o amprentă cu anul 1944, care indică lucrări de refacere realizate în acea perioadă. În prezent, biserica este în cult, însă se află într-un stadiu mediu de degradare.
Stare de conservare   precară / 03.06.2025
Regim de proprietate   privată
Proprietar   Episcopia Severinului si Strehaiei
Data ultimei modificări a fişei   03.06.2025
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (începutul secolului al XIX-lea) românească 1822 

Biserica, construită din zidărie de cărămidă, are un plan dreptunghiular şi un altar semicircular. Aceasta prezintă o succesiune specifică formată din pridvor, pronaos, naos şi altar, iar catapeteasma este realizată tot din zidărie. Deasupra pronaosului se ridică o turlă cu plan octogonal, având goluri pe fiecare latură. Din pronaos porneşte o scară exterioară, închisă, care făcea legătura cu podul bisericii, însă în prezent aceasta nu mai este funcţională. Pridvorul, deschis şi pictat, are arcade trilobate sprijinite pe opt coloane cilindrice din zidărie. Construcţia bisericii este de dimensiuni reduse, înscriindu-se într-un dreptunghi.

 
clopotniţă  Epoca modernă (începutul secolului al XIX-lea) românească  

Clopotniţa a fost construită ulterior, având o structură din lemn, şi este amplasată la aproximativ 5,5 metri de biserică.

 

Bibliografie
1. Buzec, Liviu Dorel, Fiță analitică de inventariere: Biserica Sf Nicolae și Sf Ioan Botezătorul din sat Poroinița, UAT Rogova, județul Mehedinți, Actualizarea Planului Urbanistic General al comunei Rogova, județul Mehedinți, Drobeta Turnu-Severin, 2018 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
2. Stoicescu, Nicolae, Țara Românească, Oltenia și Dobrogea : M-Z, Bibliografia localităților și monumentelor feudale din România I - Țara Românească, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1970, 510, https://biblioteca-digitala.ro/?volum=12431-bibliografia-localitatilor-si-monumentelor-feudale-din-romania--2-i-1970 [Publicaţie]
3. Lista Monumentelor Istorice - 2015, jud. Mehedinţi, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr, 113 bis/15.II.2016, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, 1918, poz. 452, https://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/LMI-MH.pdf [Baza LMI]
 
Fotografii sit

Scroll