Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   163663.02
Nume   Situl arheologic de la Râşeşti - Lutărie
Județ   Vaslui
Unitate administrativă   Drânceni
Localitate   Râşeşti
Punct   Lutărie
Reper   Situl se află pe un lob al terasei mijlocii a Prutului (terasa Răbâia), la limita nord-est a satului.
Reper hidrografic - nume   Prut
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   agricultură, exploatare minieră
Categorie   locuire; descoperire funerară
Tip   aşezare; necropolă
Observații   Situl este pus în pericol de exploatarea neraţională de argilă şi nisip.
Suprafața sitului   10 ha
Stare de conservare   grav afectat / 23.06.2015
Riscuri antropice   Afectare parţială: 5 / 23.06.2015; Vandalism: 5 / 23.06.2015
Regim de proprietate   privat şi public
Data ultimei modificări a fişei   22.06.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  La Tène târziu (sec. II-III) sarmatică  

În acest din urmă punct, prin exploatarea extensivă a argilei şi nisipului din terasa mijlocie a Prutului (1998-2002), (fig. 3), au fost distruse câteva zeci de morminte sarmatice, datate în secolele II-III, unele din inventarele acestora pierzându-se, altele găsindu-se la unii cetăţeni sau au fost valorificate pe piaţa neagră (oglinzi cu tamga, fibule din bronz, mărgele de chihlimbar etc.), ori au fost recuperate şi publicate (vase romane de factură fină, căni carpice de factură fină, pahare grosiere şi fine, vase-borcan, mărgele de sticlă, brăţări, aplice, clopoţei, încheietori din bronz) (fig. 4-6). Mormintele se găseau, potrivit informaţiilor culese de la localnici, la adâncimi cuprinse între 0,55 şi 0,70 m, defuncţii fiind depuşi în poziţie întinsă.

 
Locuire  La Tène II (sec. III-I î.Hr.) dacică  

Au fost trasate două secţiuni: SI/2013 (20 x 1m) şi SII/2013 (15 x 1m), la 4,5 m vest de SI (fig. 2), ambele orientate nord-sud. Secţiunile au fost adâncite până la roca mamă/sterilul arheologic (argila, -1/1,20 m).Stratigrafia acestor secţiuni este destul de simplă: între – 0-0,25/0,30 m solul vegetal contemporan, în care se găsesc numeroase obiecte de fier (în zonă a fost o Staţiune de Maşini şi Tractoare/SMT); -0,40-0,60/70 m, stratul propriu-zis de cultură, în care au apărut puţine fragmente ceramice mărunte şi bucăţi de nuclee de silex, răspândite în suprafaţă, care pot fi încadrate larg, între Latène-ul II getic cu elemente bastarnice (sec. III-I î. Chr.). Inventarul descoperit este format din străchini, oale borcan şi sac decorate cu brâie alveolare în relief, vase cu buza faţetată şi torţi în ”X”, amfore elenistice. În această zonă, nu au mai fost identificate, deocamdată, morminte sarmatice.

 
Locuire  Epoca migraţiilor (sec. III-IV) Sântana de Mureş - Cerneahov  

S-au descoperit urme de locuire: ceramică fină, lucrată la roată, ceramică de uz gospodăresc, lucrată şa roată şi cu mâna); de la - 0,70-1,20 argilă nisipoasă, brună-gălbuie. În această zonă, nu au mai fost identificate, deocamdată, morminte sarmatice.
În ceea ce priveşte complexele arheologice, arătăm că acestea sunt puţine şi răsfirate. Astfel, în SI, între m.4 şi 5, la -0,65-0,75 m, a fost descoperită partea dreaptă a unei mandibule şi oase de porc, decontextualizate, fără alte elemente de inventar, care pot proveni din locuirea din secolele III-IV (nivel Sântana de Mureş-Cernjachov). În SII, între m. 0,5-2, a apărut o parte a unei gropi menajere?/bordei? (Gr. 1/2013), care se adâncea inegal, până la -0,90-1,10 m, în interiorul căreia au fost descoperite lutuieli sporadice, netede, probabil de la o vatră răvăşită, un „inel” din tablă de Cu şi câteva oase de animale.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de diagnostic și evaluare de teren 2013

* BOGHIAN Dumitru
* ENEA Sergiu Constantin
* DOGARIU Tiberiu Eugen
* IFTIME Mihai Radu
* MUNTEANU Bogdan
USM Suceava * *
Lic. I. Neculce TF * *
Sc. Gimn. Nr. 2 Huși * *

Bibliografie
1. Boghian, Dumitru, Râşeşti | Comuna: Drânceni | Judeţ: Vaslui | Punct: Lutărie | Anul: 2013, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, 1.1,1.2, 1.3, 2, 3, 4, 5, 6, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5275&d=Rasesti-Dranceni-Vaslui-Lutarie-2013 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll