Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158403.18
Name   Situl arheologic de la Remetea Mare - Obiectiv 10
County   Timiş
Commune   Remetea Mare
City/Town/Village   Remetea Mare
Place   Obiectiv 10
Landmark   Situl se află la 2,7 km NE de Primăria comunei Remetea Mare, 4,5 km NE de Primăria comunei Bucovăţ şi la cca. 1,35 km după sensul giratoriu al DN 6 de la ieşirea din Remetea Mare spre Izvin, pe dreapta acestui drum. Este situat la 1,7 km N de malul nordic al râului Bega.
Hydrographic landmark - name   Bega; Subşeu
Hydrographic landmark - type   râu; pârâu
Geomorphology   grind natural
Land utility   agricultură; păşune
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Notes   Situl a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.

Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772), teritoriul sitului este ocupat în mare parte de pădure, o parte fiind utilizat pentru agricultură. Odată cu sistematizarea zonei, în marginile sitului sunt construite calea ferată şi drumul ce se află şi acum în acelaşi loc, astfel înconjurând situl la N, V şi S. Pe cea de-a doua ridicare topografică habsburgică (1819-1869), în zonă apare reprezentată o podgorie (Komari Szöllök).

Situl află într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de păşune.
Date of discovery   2020
Site Surface   cca 1,84 ha
State of preservation   bună / 18.05.2020
Human risk   Afectare parţială: 2 / 18.05.2020; Agricultură intensivă: 4 / 16.05.2024
Ownership   privată
Last record update   21.05.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Neolitic Starčevo-Criş  

Cele mai numeroase complexe descoperite în cadrul cercetării arheologice preventive din anul 2023 datează din perioada timpurie a neoliticului (cultura Starčevo-Criş). Complexele datând din această perioadă sunt de două tipuri. În prima categorie intră gropile pentru extragerea lutului, transformate ulterior în gropi menajere. Acestea se remarcă prin forma lor neregulată şi dimensiunile foarte mari. De asemenea, acest în acest tip de gropi a fost identificată o cantitate semnificativă de material arheologic. În această categorie se încadrează complexele 3,4, 41 sau 42. O altă categorie de gropi datând din perioada neolitică sunt gropile de provizii. Acestea au o formă circulară în plan şi tronconică (piriformă) în profil. Materialul arheologic recoltat din acestea este mai redus decât cel provenit din gropile de extracţie a lutului.

 
aşezare civilă  Hallstatt    

Cele cinci complexe databile în această epocă se găsesc în partea estică a suprafeţei investigate în anul 2023. Majoritatea acestor gropi sunt menajere, funcţionalitatea lor iniţială fiind probabil cea de groapă de provizii. Materialul ceramic recoltat din aceste complexe este caracterizat prin decor canelat şi brâuri prevăzute cu crestături oblice, ceea ce indică o datare a acestora la finalul primei vârste a fierului.

 
aşezare civilă  Epoca medievală timpurie (secolele IX-XI)    

Un singur complex descoperit datează din evul mediu timpuriu. Complexul 26 a conţinut o cantitate considerabilă de ceramică lucrată la roata olarului. Decorul meandrat, realizat prin incizii, precum şi câteva buze perforate, ne indică faptul că această groapă se datează în perioada secolelor IX-XI.

 
aşezare civilă  Epoca medievală (secolele XIV-XV)    

Complexele 30 şi 37 sunt cele mai târzii complexe identificate în cercetarea preventivă din anul 2023. Judecând după factura ceramicii şi a stilul decorerului, aceste complexe pot fi încadrate în perioada evului mediu dezvoltat (sec. XIV-XV).

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 25.01.2020

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș BUNOIU Victor
Muzeul Național al Banatului din Timișoara DIACONESCU Dragoș
2. cercetare preventivă 2023

Muzeul Național al Banatului din Timișoara GEORGESCU Andrei Valentin
DIACONESCU Dragoș
MERTENIUC Ionuț
CIOBOTARU Leopold
CALOTĂ Bogdan

Bibliography
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)
2. Georgescu, Andrei Valentin, 2024 [Fişă de sit]
 
 
Scroll