Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   157870.01
Name   Situl arheologic de la Rudicica - Rudicica Vest/ Sit 1 Rudicica
County   Timiş
Commune   Moşniţa Nouă
City/Town/Village   Rudicica
Place   Rudicica Vest
Place, other names   Sit 1 Rudicica
Landmark   Situl se află la cca 2,16 km NE de biserica ortodoxă Sf. Dumitru din Giroc, la cca 3,30 km NV de Biserica ortodoxă din Urseni şi la 679 m vest de drumul DC 98 Timişoara-Urseni. Este localizat la la cca 3,91 km NV de malul nordic al râului Timiş.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură; păşune; pădure; locuire
Site Class   locuire; descoperire funerară
Site Type   aşezare civilă; necropolă
Description   În urma efectuării diagnosticului arheologic intruziv, au fost identificate 88 de complexe arheologice în 55 de secţiuni arheologice, iar în alte 27 de secţiuni a fost identificat strat arheologic. Predomină complexele arheologice aparţinând evului mediu (sec. XIV-XV), urmate de cele preistorice (neolitic – Starcevo-Criş; eneolitic – Baden; bronz timpuriu), sarmatice şi cele aparţinând secolului VII (necropolă incineraţie în urne şi gropi simple).
În partea de nord a sitului, predomină descoperirile atribuite evului mediu (sec. XIV-XV), urmate de descoperiri sarmatice (colţul de NE) şi preistoriei (foarte puţine artefacte). Foarte puţine fragmente ceramice pot fi, de asemenea, atribuite evului mediu timpuriu (colţul de NE). În partea estică a sitului, descoperirile pot fi atribuite aproape exclusiv evului mediu (sec. XIV-XV), fiind identificate foarte puţine fragmente preistorice. În partea sudică, predomină descoperirile atribuite preistoriei (neolitic – Starcevo-Criş; eneolitic – Baden; bronz timpuriu), sarmaţilor şi evului mediu (sec. XIV-XV). În vestul sitului, majoritatea fragmentelor ceramice pot fi datate în sec. III-IV p. Chr, evul mediu (sec XIV), urmate de preistorie (bronz timpuriu, neolitic).
Notes   Situl se întinde pe teritoriul a două UAT-uri, mai exact Moşniţa Nouă şi Giroc. Acest cod RAN este atribuit perimetrului de pe teritoriul UAT Moşniţa Nouă, localitatea Rudicica, în timp ce codul 155323.37 desemnează perimetrul de pe teritoriul UAT Giroc.

Situl a fost identificat în urma unui diagnostic arheologic intruziv efectuat de către Academia Română – Filiala Timişoara pentru un proiect de dezvoltare imobiliară (41,4 ha). Au fost efectuate 127 de secţiuni (12x1,3 m).

La nord de str. Azaleea, perimetrul sitului a fost stabilit ca urmare a diagnosticului intruziv efectuat de Universitatea de Vest din Timişoara în anul 2021. Este posibil ca perimetrul sitului să fie mai mare în această zonă. Între str. Iasomiei (com. Giroc), str. Bela Bartok, str. Cicorii (com. Moşniţa Nouă), perimetrul siutului a fost delimitat pe baza hărţilor LiDAR dar şi ca urmare a cercetării de teren efectuată în data de 04.01.2024. La data verificării în teren a acestui perimetru, o parte a suprafaţei era cultivată cu lucernă, alta fiind pârlogită sau acoperită cu o pădurice tânără.
Date of discovery   septembrie-octombrie 2023
Site Surface   32,6 ha
State of preservation   bună / 15.05.2024
Human risk   Afectare parţială: 5 / 15.05.2024
Ownership   privată
Last record update   16.05.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Neolitic Starčevo-Criş      
aşezare civilă  Eneolitic Baden      
aşezare civilă  Epoca bronzului timpuriu        
aşezare civilă  Postromană (secolele III-IV p. Chr.)        
aşezare civilă  Epoca migraţiilor (secolul ala VII-lea)        
Necropolă de incineraţie  Epoca migraţiilor (secolul al VII-lea)        
aşezare civilă  Epoca medievală timpurie        
aşezare civilă  Epoca medievală (secolele XIV-XV)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2023

Academia Română - Filiala Timișoara FLOCA Cristian
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș BUNOIU Victor

Bibliography
1. Bunoiu, Victor, 2024 [Fişă de sit] (site record source)
2. Raport diagnostic arheologic intruziv "P.U.Z. - Dezvoltare zonă locuințe individuale, locuințe colective și servicii, CF 417635, CF 417592, CF 417545, CF 417594, CF 403700, CF 417591, CF 407323, com. Giroc, jud. Timiș", 2023 [Raport]
3. Raport diagnostic intruziv "PUZ Locuințe și funcțiuni complementare", CF nr. 414309, com. Giroc, 2021 [Raport]
 
 
Scroll