Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   157353.02
Nume   Descoperirea de epoca bronzului de la Rudna - Canton/ Obiectiv 2
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Giulvăz
Localitate   Rudna
Punct   Canton
Punct alte denumiri   Obiectiv 2
Reper   Situl se află la 3,89 km NVV de biserica sârbească din Gad, 6,38 km SV de biserica sârbească din Craiu Nou, 6 km SE de biserica ortodoxă din Foeni şi 400 m N de cursul actual al râului Timiş.
Reper hidrografic - nume   Timiş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   păşune
Categorie   descoperire izolată
Tip   artefact
Observații   Situl se întinde pe teritoriul a două UAT-uri, mai exact Foeni, localitatea Cruceni şi Giulvăz, localitatea Rudna. Acest cod RAN este atribuit perimetrului de pe teritoriul UAT Giulvăz, localitatea Rudna, în timp ce codul 157022.14 desemnează perimetrul de pe teritoriul UAT Foeni.

Situl se află în evidenţa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş.
Data ultimei modificări a fişei   03.06.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
vas ceramic  Epoca bronzului Cruceni-Belegiš / I  

Vasul descoperit în apropierea cantonului Rudna a fost recuperat de către cantonierul din acest punct din pământul excavat pentru consolidarea digului după inundaţiile din judeţul Timiş din anul 2005. Cana este decorată cu butoni semisferici/conici şi trei benzi pseudoşnurate orizontale dispuse circular pe gât. Pe corpul vasului mai există şi patru bucle realizate în aceeaşi tehnică. O bandă pseudoşnurată am mai fost aplicată şi vertical între doi butoni, dar şi la baza toartei. În prezent, vasul se află încă în posesia cantonierului.

 

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian; Mărcuți, Florentina, Contribuții la repertoriul arheologic al Banatului. Interfluviul Timiș‒Bega (Timișoara‒zona de frontieră cu Serbia), Arheovest. Interdisciplinaritate în arheologie, VII, 2019, 455-456 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll