Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   91125.02
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   HD-II-m-A-03440
Nume   Biserica Nemeşilor de la Sălaşu de Sus
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Sălaşu De Sus
Localitate   Sălaşu De Sus
Reper   Biserica se află la cca 190 m sud de primărie, în zona centrală a localităţii. Este cunoscută şi sub numele de „biserica iobagilor” sau „biserica de peste apă”, purtând hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Parohia Ortodoxă Română Sălaşu de Sus
Data ultimei modificări a fişei   27.06.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XVII)    

Lăcaşul de cult se prezintă ca o constructie necompartimentată, cu o absidă semicirculară decroşată şi un turn simplu, cu foişor deschis de lemn şi un coif amplu, învelit în tablă, sprijinit de doi stâlpi masivi de zidărie. Accesul la interior se face printr-o singură uşă, amplasată pe latura de vest. Edificiul are cel puţin două etape distincte de construcţie. Cândva, în cursul secolelor XVIII- XIX, nava – cu excepţia peretelui vestic şi altarul - au fost dărâmate în favoarea unui spaţiu interior mult mai generos, ctitoria fiind prelungită spre răsărit prin absida actuală. Este prezent un ancadrament de factură gotică la uşa de la intrarea în naos.

Pisania slavonă aflată deasupra uşii de la intrare oferă detalii despre ctitorii acestei biserici şi despre încadrarea sa cronologică în jurul secolului al XVI-lea: „S-a început această biserică de Sărăcin, fiul lui Sărăcin, şi Ioanăşu, fiul lui Sărăcin. Şi această biserică demult s-a terminat. Aceasta şi Mihaiu, fiul lui Ioanăş, a început-o din piatră. Mihaiu a murit. Sărăcin şi fiul său Fărcaşu şi nepotul său Iancu şi mama lui Sărăcin, Mărghita, şi jupniţa sa, Dorca, şi a lui jupân Mihai, Anca, au terminat biserica în numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în luna iulie 21, văleat (?)”.

 

Bibliografie
1. Dobrei, Florin, Bisericile ortodoxe hunedorene, Eftimie Murgu, 2011 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll