Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   7927.05
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-II-m-A-00321
Nume   Biserica reformată medievală de la Sânmiclăuş
Județ   Alba
Unitate administrativă   Şona
Localitate   Sânmiclăuş
Adresa   str. Pompierilor 41
Reper   Biserica se află în marginea de sud-vest a satului, în capătul străzii Pompierilor.
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Construcţia bisericii a început în anul 1685 prin contribuţia familiei Gergely-Bethlen şi Borbála Naláczy. Biserica este construită în stil baroc, cu faţada dispusă pe un singur nivel şi turnul plasat pe mijloc. La partea estică, unde se află turnul, există un cor mic dispus pe stâlpi. Interiorul bisericii este uniform şi armonios, influenţa Renaşterii fiind resimţită în formele decorative, stâlpi angajaţi care despart pereţii, stucaturile bolţii, pilaştrii şi capiteluri. Amvonul bogat sculptat cu motive florale este unul dintre cele mai strălucitoare monumente de sculptură în piatră din secolul al XVIII-lea din Transilvania.

În 1794, Antal Türk a refăcut exteriorul bisericii. Bolta boemă puternic presată, împărţită prin centuri duble, fascicule de coloane cu capiteluri corintice şi tripla împărţire a absidei sunt caracteristice lucrărilor lui Türk.

În 1875, parohia reformată colectează bani şi cumpără o orgă cu patru registre de la István Kolonics, instalată în biserică în 1879. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial orga a fost avariată în proporţie de 80% şi este inutilizabilă în prezent. 188 Toate ornamentaţiile clădirii au fost zugrăvite în urma unei renovări ce a avut loc în iulie 1962. Finisajul clădirii a fost schimbat fundamental, rămânând originală doar stema lui Bethlen de deasupra intrării şi o tablă de piatră cu scris indescifrabil din pricina curăţării cu peria de sârmă. Clădirea actuală şi-a păstrat forma originală, doar finisajul şi decoraţiile au suferit schimbări. Renovarea bisericii a fost realizată de către zidari care nu erau specialişti, din această cauză fiind pierdută ornamentaţia.

În anul 1992, în timpul pastorului reformat Sándor Veress, a avut loc resfinţirea bisericii, care a fost restaurată, întărită şi revopsită. Din elementele remarcabile se pot menţiona amvonul bisericii, decorul interior, ornamentele în piatră şi turnul bisericii.

În 2019, echipa Moebius Engineering & Design a fost încredinţată cu proiectarea structurală din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Sânmiclăuş. În prezent, biserica se află în curs de reabilitare.
Regim de proprietate   privată
Proprietar   Parohia reformată Sânmiclăuş
Data ultimei modificări a fişei   10.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică reformată  Epoca medievală (secolul al XVIII-lea)        

Bibliografie
1. Lista monumentelor istorice 2004, Monumente dispărute - modificări şi completări, MO 996bis/10.11.2005, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2182/2005, Anexa 1 prim, 2004, p. 5, poz. 30 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Borangic, Cătălin, Planul Urbanistic General al comunei Șona, jud. Alba, 2023 [Fişă de sit]
 
 
Scroll