Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   4963.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-II-m-A-00363
Nume   Castelul Eszterhazy de la Şard
Județ   Alba
Unitate administrativă   Ighiu
Localitate   Şard
Reper   Castelul este situat în partea estică a localităţii, pe malul stâng al văii, sub Vii.
Forma de relief   deal
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Descriere   Este posibil să fi fost ridicată în perioada principatului, de către principii din familia Racokzi, şi mai puţin de căttre Apaffy. Din posesia fiscului princiar ajunge ulterior în posesia familiei nobiliare Eszterhazy.
Stare de conservare   bună / 23.04.2019
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 23.04.2019
Regim de proprietate   privat
Proprietar   privat
Data ultimei modificări a fişei   21.02.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castel  Epoca medievală târzie (sec. XVII-XX) Renaştere  

Edificiul în forma literei L, este compus dintr-un corp central dreptunghiular, cu prelungire pe latura de sud unde se află intrarea la pivniţă. Din secolul al XIXlea până la ultima restaurare, pe latura de nord a fost adăugată o galerie susţinută de patru coloane din cărămidă, prin care se protejau intrările ralizate probabil in secolele al XVIII-lea sau al XIX-lea. Şi prelungirea de pe latura sudică a fost completată la un moment dat cu un mic corp ataşat, ce avea două intrări semicirculare înlăturate ulterior.
Corpul principal are în interior o cameră mare, cu plafonul casetat, dotată cu şemineu. De aici, spre nord două uşi asigură accesul la două camere locuit. Corpul sudic la rândul său cuprindea două încăperi utilizate probabil ca magazie sau cămară.
-Dintre elementele decorative originare se remarcă ancadramentele de piatră de la ferestre care au fost executate in stil renascentist. Aceste ancadramente, foarte elaborat decorate cu profile liniare şi patru retrageri dispuse in unghi drept la partea inferioară, poartă o cornişă cu menou puţin proeminent decorată cu denticole şi încadrate cu pervaz.
Ferestrele la rândul lor au fost împărţite de traverse în 5 compartimente, din care 3 deschideri în partea superioară şi două mai mari în partea de jos, dimensiunile mici ale ochiurilor de sticlă având explicaţii practice, legate de producerea sticlei. - Iniţial una dintre ferestre dispunea de un ancadrament bifor cu cornişă proeminentă decorată cu denticole şi profile cu
retrageri în partea inferioară. La o dată necunoscuită, menoul a fost spart şi fereastra lărgită pentru a se armoniza cu celelalte ancadrament

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 48, poz. 567 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Anghel, Gheorghe; Măhăra, Gheorghe, Munteanu, Marian, Şard - Un sat din Ţara Vinului, Altip, Alba Iulia, 2006 [Monografie]
3. Marian, Gligor, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll