Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   83188.05
Nume   Biserica medievală din Satu Mare-Botos
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Satu Mare
Localitate   Satu Mare
Punct   Botos
Reper   Biserica se află la nord de centrul satului, aprox. 500 m, pe partea nordică al văii părâului Brădeşti, pe o terasă înaltă sub lanţul de conglomerat numit „Leshegy”, la o altitudine de 588-592 m.
Reper hidrografic - nume   Brădeşti
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Categorie   structură de cult; descoperire funerară
Tip   edificiu religios; necropolă
Descriere   Despre biserica medievală anterioară bisericii actuale construite în a doua jumătate din secolul al 18-lea din Satu Mare s-a ştiut că se afla în hotarul satului, după cum relevă izvoarele bisericeşti din secolul XVIII-XIX. Acesta era justificată şi de prima măsurare topografică austriacă, care înregistrează amândouă construcţiile, una în centrul satului, şi una la nord de sat, în hotar. În cursul perieghezelor din ultimii ani s-a constatat că pe suprafaţa arabilă în tarlaua „Botos” aflată în proprietatea Bisericii Catolice din Satu Mare se văd urmele unei biserici – probabil – medievale: cărămide, mortar şi oase umane.
Observații   Ruinele bisericii se află în centrul unui teren arabil, fapt care pune în pericol rămăşiţele monumentului istoric.
Stare de conservare   medie / 22.12.2007
Riscuri antropice   Afectare parţială: 4 / 22.12.2007
Data ultimei modificări a fişei   19.06.2013
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
biserică  Epoca medievală (sec. XIII-XVI) neprecizată  

Sanctuarul romanic, gotic, respectiv zidul de cintirim cu turnul de poartă

După cum arată cercetarea arheologică preventivă din 2007, biserica medievală din Satu Mare a avut două principale faze de construcţie: una romanică şi una gotică. Datarea acestora în momentul de faţă nu se poate face cu elemente absolute, si doar pe analogii de arhitectură istorică. Sanctuarul romanic, după materialul ceramic găsit în împrejurime a fost construit cel timpuriu în secolul al 13-lea. După tabernacul gotic aflat astăzi la parohia romano-catolică, sanctuarul gotic a fost construit în a doua parte al secolului al 15-lea – prima parte al secolului al 16-lea. Fazei gotice aparţin sacristia şi zidul de cintirim cu turnul de poartă. Biserica medievală a funcţionat până la sfinţirea bisericii moderne (1773) în centrul actual al satului, dar înmormăntările împrejurul bisericii vechi au continuat şi în prima parte a secolului XIX.

 
Cimitir  Epoca medievală - epoca modernă (sec. XIII-XIX) neprecizată (izvoare eclesiastice din epoca modernă şi măsurarea topografică, făcută de către austrieci între 1769-1773 

După orientare, adâncime şi umplutură s-a putut despărţi trei faze de înmormântare: contemporane bisericii romanice, contemporane bisericii gotice, respectiv morminte aparţinând secolelor XVIII-XIX.
Mormintele n-au avut elemente de inventar, acestea fiind găsite în poziţii secundare.

 

Bibliografie
1. Sófalvi, András, 2007 [raport de cercetare preventivă] (sursa fişei de sit)
2. Sófalvi, András, 2008 [fișă tehnică]
 
 
Scroll