Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   145952.01
Nume   Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”
Județ   Sibiu
Unitate administrativă   Turnu Roşu
Localitate   Sebeşu De Jos
Reper   Biserica Ortodoxă din Sebeşul de Jos se află pe o înălţime în estul localităţii.
Reper hidrografic - nume   Sebeş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Biserica actuală se ştie că a fost construită în anii 1829-1830. Planimetric, biserica actuală are un plan clasic de biserică sală cu naos, pronaos şi altar semicircular, având pereţii din piatră legată cu mortar şi având pe latura de vest un turn-clopotniţă. În lucrarea sa, Nicolae Sasu prezintă o serie de informaţii utile cu privire la istoria lăcaşelor de cult din Sebeşul de Jos, menţionând existenţa, de-a lungul timpului, a nu mai puţin de 4 biserici parohiale: două din lemn pe alt amplasament şi alte două din piatră pe amplasamentul actual.
Observații   Despre biserică se cunosc date istorice, în principal, din două studii monografice (Nicolae Sasu, Sebeşul de Jos: monografie, Editura Armanis, Sibiu 2016 şi Matei Eugen Stoean, CTITORII ALE OAMENILOR LIBERI – arhitectura bisericilor de zid ale românilor din zonele de graniţă dintre Oltenia, Muntenia şi Transilvania 1700-1850, 2021).
Data ultimei modificări a fişei   30.08.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
biserică  Epoca modernă (sec. XIX)        
biserică  Epoca medievală   1741 conform pisaniei ce se află pe bolta parterului turnului de vest 

Cercetarea arheologică din anul 2022 a pus în evidenţă fundaţiile vechii biserci de zid, două morminte din cimitirul ce a funcţionat în jurul acesteia, morminte ce sunt în prezent în faţa catapetesmei pe latura de sud a naosului, precum şi o serie de obiecte, printre care fragmente de cărămizi de paviment, de ţigle din acoperişul vechii biserici şi un vas ceramic cu 4 monede şi o scoică de mare ce au făcut parte dintr-o salbă.

Biserica veche (biserica nr. 3) a fost şi ea o biserică sală cu pronaos, naos şi altar poligonal şi cu un turn pe latura de vest, fiind cu circa 6 m mai scurtă şi cu cca. 2 m mai îngustă decât biserica actuală (biserica nr. 4).

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2022

biserica nr. 3

Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu ŢIPLIC Ioan Marian
CIOLTEI Alexandru

Bibliografie
1. Ţiplic, Ioan Marian, 124. Sebeșu De Jos | Comuna: Turnu Roșu | Judeţ: Sibiu | Punct: Biserica Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" | Anul: 2022, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2022, 2023 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll