Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   140538.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   SJ-II-m-B-05113
Name   Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli" de la Sighetu Silvaniei
County   Sălaj
Commune   Chieşd
City/Town/Village   Sighetu Silvaniei
Address   160
Landmark   Se află în centrul localităţii, la circa 230 m la vest de pârâul Valea Sighetului.
Hydrographic landmark - name   Valea Sighetului
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   12.04.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1632)    

Într-un act al parohiei Sighetu Silvaniei s-a găsit o afirmaţie, potrivit căreia, biserica de lemn ar fi fost dăruită sătenilor de către baronul Zvinghi Gheza, din Supuru de Jos, judeţul Satu Mare, la intervenţia proprietarului satului, Kemeni Arpad. Conform acestei ipoteze, biserica ar fi fost adusă aici în anul 1875. Biserica a fost folosită pentru serviciul liturgic până în anul 1995, când a fost terminată biserica nouă. Desele restaurări au dus la înlocuirea bârnelor mâncate de vreme şi au alterat într-o oarecare măsură forma iniţială, fără a-i modifica însă planimetria. În perioada 1950-1952, biserica a fost tencuită în interior, ceea ce a dus la acoperirea picturii.
Planul este format din pronaos, naos şi absida altarului pătrată, decroşată. Este construită din cununi de bârne orizontale, încheiate în cheotori drepte. Turnul este delimitat prin scânduri, terminate în partea de jos cu elemente decorative, realizate prin traforare. Prispa de pe latura de sud a bisericii de lemn este simplă, ca şi stâlpii care o mărginesc. Îmbinarea contrafişelor, frumos modelate, a rămas cea originală, în cuie de lemn. Pronaosul este tăvănit, iar naosul şi altarul sunt acoperite de o boltă semicilindrică. Datorită proporţiilor reduse ale construcţiei, sunt doar două uşi de trecere spre altar.

SJ-II-m-B-05113. 

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2037, poz. 467 [Ordin MCC] (site record source)
2. Virag, Elisabeta, Pug comuna Chieșd, Reglementări, 1995, 3C [Referinţă cartografică] (site record source)
 
 
Scroll