Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   12411.09
Nume   Fortficaţia liniară de pământ de la Şiştovăţ - Valea Glocă E
Județ   Arad
Unitate administrativă   Şiştarovăţ
Localitate   Şiştarovăţ
Punct   Valea Glocă E
Reper   obiectivul arheologic se află la 1,88 km NV de biserica ortodoxă din Şiştarovăţ; la 4,97 km SSE de biserica ortodoxă din Băile Lipova; la 300 m VSV de DJ 572 Lipova - Şiştarovăţ şi la 210 m V de versantul stâng al Pârâului Valea Şiştarovăţului.
Reper hidrografic - nume   Valea Şiştarovăţului
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   Deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   Fortificaţie liniară de pământ
Tip   Fortificaţie
Descriere   : obiectivul avut în vedere este reprezentat de un sector de 210 m lungime al unui posibil val de pământ, care ar putea fi continuarea valului discutat la fişa de sit Şiştarovăţ 4. Este amplasat pe întreg versantul drept al Pârâului Valea Gloca, între talvegul acesteia şi liziera unui pâlc de pădure care acoperă latura nordică a Dealului Orniţa (246 m altitudine).
Observații   fortificaţie liniară de pământ (?). Analizarea datelor avute la dispoziţie ne îndeamnă să credem, mai degrabă, că traiectul acestui „val” este reprezentat de un şir de pomi fructiferi provenind de la o plantaţie de la mijlocul sec. XX, actualmente dezafectată. Doar efectuarea unor eventuale investigaţii arheologice de săpătură va fi în măsură să confirme sau să infirme aceste ipoteze de lucru.
Descoperitor   Liviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă, Alexandru Berzovan
Data descoperirii   2009
Stare de conservare   medie / 26.04.2016
Riscuri antropice   Agricultură intensivă: 3 / 26.04.2016
Data ultimei modificări a fişei   20.04.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie  Epoca modernă (?) (sec. XX)    

pe baza observaţiilor din teren, observaţii coroborate cu materialul cartografic avut la dispoziţie (prima şi a doua ridicare topografică militară habsburgică a Banatului – sec. XVIII-XIX), opinăm în a formula ipoteză că acest „val” de pământ poate reprezenta traiectul unor plantaţii de pomi fructiferi, dezafectate în ultimele decenii. Întregul areal al Dealului Orniţa a fost afectat de aceste terasări pentru plantaţiile de pomi, plantaţii care acum sunt total distruse. Structura avută în discuţie ar trebui, logic, să poată fi pusă în relaţie cu „valul” reprezentat de obiectivul Şiştarovăţ 4, val care se opreşte brusc pe liziera sudică a Pădurii Şiştarovăţ, înainte de traversarea Pârâului Valea Gloca. Şiştarovăţ 7, spre deosebire de obiectivul mai sus menţionat, poate fi urmărit exclusiv în zona din afara pădurii, exact în sectoarele în care existau acele plantaţii până acum câţiva zeci de ani. Mai trebuie menţionat faptul că astfel de „valuri”, ca şi cel avut acum în discuţie se regăsesc pe ambii versanţi ai cursului inferior al Pârâului Valea Gloca, reprezentând traiectul şirurilor de pomi fructiferi.

cercetările sistematice de teren nu au surprins nici un fel de artefact arheologic care să poată fi pus în relaţie cu „valul”.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2009

Universitatea de Vest din Timişoara MĂRUIA Liviu
BORLEA Oana
BOLCU Lavinia
BERZOVAN Alexandru
VEDRILĂ Ioan

Bibliografie
1. M[ruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll