Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   129059.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   OT-II-m-B-09035
Nume   Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” de la Sprâncenata
Județ   Olt
Unitate administrativă   Sprâncenata
Localitate   Sprâncenata
Adresa   Strada Bisericii nr. 6
Reper   Biserica se află pe teritoriul fostului cătun Gâlmele, pe strada Bisericii nr. 6, la nord de punctul la Cetate.
Reper hidrografic - nume   Sîiu
Reper hidrografic - tip   pârâu
Utilizare teren   biserică
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Biserica a fost iniţial un schit, ridicat în prima parte a secolului al XVIII-lea, fiind ctitoria familiei boiereşti Bălăceanu. După secularizare, mai multe familii de robi s-au stabilit pe lângă sfântul lăcaş, formând un cătun care poartă vechiul nume al schitului, „Gălmec”. Pisania aminteşte că, mai târziu, biserica a „trecut prin foc”, fiind acoperită cu stuf. Ulterior, aceasta a fost acoperită cu tablă şi „legată cu fier”. În anul 1918 au fost zugrăvite bolţile acesteia de pictorul Vlădescu, iar mai apoi a fost pictată întreaga biserică de către pictorul Jartea, în anul 1922. Necesitând reparaţii radicale, în anul 1996, cu binecuvântarea arhierească a PS Gherasim, Episcopul Râmnicului, şi a PS Irineu, din iniţiativa PC preot Ioan Vasile Viorel şi cu sprijinul consiliului parohial şi al enoriaşilor, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii, reparaţii exterioare şi refacerea clopotului. Întreaga pictură a bisericii a fost restaurată de pictorii Paul Pătraşcu şi Artur Pîrlac din Slatina.
Data ultimei modificări a fişei   10.02.2025
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (secolul al XVIII-lea)   1735; 1855-1857 

Biserica are formă de navă, fără abside, cu o singură turlă pe pronaos. Este construită din cărămidă legatî cu mortar, pe fundaţie de cărămidă. Pridvorul este închis cu patru culoane pe latura de vest. Turla are formă octogonală şi este îmbrăcată în tablă. Faţada este decorată cu un brâu simplu care înconjoară biserica.

 

Bibliografie
1. Cămui, Iulian, Fișă analitică de evidență: Biserica Înălțarea Domnului, sat Sprâncenata, comuna Sprâncenata, studiu istoric de fundamentare privind evoluția istorico-urbanistică aferentă PUG Comuna Sprâncenata, jud. Olt, Slatina, 2020 [Studiu istoric]
2. Lista Monumentelor Istorice - 2015, jud. Olt, Monitorul Oficial - Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, Bucuresti, 2016, 2120, poziția 674 [Baza LMI] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll