Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   146272.02
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SV-II-a-A-05467
Nume   Situl arheologic de la Suceava - Turnu Roşu
Județ   Suceava
Unitate administrativă   Municipiul Suceava
Localitate   Suceava
Adresa   strada I.G. Sbiera
Punct   Turnu Roşu
Punct alte denumiri   Biserica „Sf. Simion“
Reper   Biserica „Sfântul Simion”, cunoscut sub numele de Biserica Turnu Roşu se află la capătul de sus al străzii Armeneşti, pe strada I.G. Sbiera.
Reper hidrografic - nume   Suceava
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Aceasta este o biserică armenească ce datează din anul 1513, ctitorie a armeanului Donig.
Observații   Delimitarea sitului a fost realizată conform „Reactualizării planului urbanistic general al municipiului Suceava, judeţul Suceava”, p. 592, aprobat şi publicat în Monitorul oficial al României, partea I, nr. 512 bis/12.VI.2023.
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 31.05.2021
Data ultimei modificări a fişei   03.07.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XV) neprecizată  

Au fost cercetate două gropi menajere. Omogenitatea materialului arheologic recoltat din cele doua gropi si faptul că acestea se întretaie pe o portiune de 0,60 m, dovedeşte că acestea au fost săpate în acelaşi timp. Intreg materialul descoperit se încadrează într-o secvenţă cronologică limitată, de la sfarşitul secolului XIV şi până în a doua jumătate a secolului XV. Un posibil termen post quem, în ceea ce priveşte umplerea celor două gropi menajere, este oferit de prezenţa unei monede emise de domnul Moldovei, Bogdan II (1449-1451), în pământul rezultat din excavarea gropii pentru fundaţie.
Materialul descoperit este deosebit de variat: fragmente ceramice provenind de la vase de diverse forme şi mărimi, smălţuite şi nesmălţuite, fragmente de mici dimensiuni ale unor cahle smălţuite, sticlă fragmentară, câteva obiecte din fier, în special cuie de diverse mărimi, numeroase oase de animale, o aplică de aur în formă de floare de crin, precum şi un număr de 30 de monede, câteva dintre ele puternic arse secundar. Dintre cele aproape 20 de monede determinabile, pe lângă cea amintită mai sus, au mai apărut piese de jumătate de gros, emise de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la care se adaugă două monede orientale de bronz.

 
groapă  Epoca medievală        
groapă  Epoca medievală        
Biserică  Epoca medievală (sec. XVI) neprecizată 1513 

Conform unei inscripţii târzii, această biserică ar fi fost construită de armeanul Donig, în anul 1513, fapt neconfirmat de planul construcţiei care o încadrează în secolul al XVII-lea. Lucrări de reparaţii ale bisericii s-au efectuat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către soţii Hadzi, care au donat si cimitirul aflat în curtea bisericii pentru comunitatea armeană din zonă. Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, în jurul acestei biserici se afla un cimitir armenesc care a fost mutat ulterior înspre Mănăstirea Zamca.

SV-II-a-A-05467.01 
turn clopotniţă  Epoca medievală (sec. XVI)   1551 

Turnul clopotniţă a fost construit în anul 1551, în timpul domniei lui Ieremia Movilă şi marca limita superioară a cartierului armenesc. Turnul are o înălţime de 28 de metri, fiind printre cele mai înalte turnuri medievale din Suceava

SV-II-a-A-05467.02 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 1999

* GOGU Monica
* NICULICĂ Bogdan
Muzeul Naţional al Bucovinei Suceava * *

Bibliografie
1. Gogu, Monica, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2000, p. 99, nr. 136, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=973 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2015, poz. 152-154, 2405 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Ambrozie, Tiberiu, Obiective turistice religioase armenești din municipiul Suceava [Publicaţie]
 
 
Scroll