Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   31529.06
Nume   Aşezarea de epoca bronzului de la Şuncuiuş - Peştera Moanei/ Peştera Cotunii/ Peştera Biro Lajos
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Şuncuiuş
Localitate   Şuncuiuş
Punct   Peştera Moanei
Punct alte denumiri   Peştera Cotunii, Peştera Biro Lajos
Reper   Peştera Moanei este amplasată în zona carstului Şuncuiuş-Mişid, pe versantul drept al văii Luncilor, aceasta constituind sectorul superior al văii Mişidului.
Reper hidrografic - nume   Crişul Repede
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   locuire
Tip   aşezare rupestră
Data ultimei modificări a fişei   10.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare rupestră  Epoca bronzului Coţofeni / III  

Primele cercetări biospeologice datează din 1905, prospectarea peşterii fiind reluată, de către I. Viehmann în 1963, acesta publicând planul peşterii în 1976. Vasele, păstrate la Muzeul Ţării Crişurilor, au fost descoperite în august 1980, de către Teodor Borodan, cu ocazia explorării cavităţii, în vederea descoperirii de noi galerii.
Materialele au fost descoperite la 70 m de intrare, pe peretele drept (în sensul de intrare) la circa 8 m înălţime, pe o banchetă semicirculară cu o suprafaţă de 1,5 m.
Vasul I era culcat pe orizontală, cu spărtura în sus. Gura vasului II era blocată într-o fisură, care a împiedecat căderea acesteia jos pe podea, restul vasului a căzut probabil prin fisură, excepţie făcând doar un fragment ce făcea parte din corp.
Despre căniţă nu se precizează nimic în procesul verbal întocmit de către descoperitor, şi nici nu apare în pozele făcute „in situ”.
Întregul complex a fost data pe baza analogiilor cu alte descoperiri din Transilvania şi nu numai pe parcursul fazei a lll-a a culturii Coţofeni.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea FAZECAȘ Gruia
GHEMIŞ Călin
2. evaluare de teren 1980

* BORODAN Teodor

Bibliografie
1. Ghemiș, C.; Fazecaș, G., Nota de fundamentare arheologică a P.U.G., Şuncuiuş, Muzeul Ţării Crişurilor, 2015 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
2. Vălenaş, L., Drimba, G., Cercetări de speologie fizică în Munţii Pădurea Craiului, Nymphaea, 1978, 279-328 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Ghemiş, C., Sava, V., Descoperiri arheologice aparţinând culturii Coţofeni din peştera Moanei. Archaelogical finds belonging to the Coţofeni culture from Moanei Cave (com. Şuncuiuş, jud. Bihor), Crisia, XXXlV, 2004, 19 - 33 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll