Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   31271.14
Nume   Situl arheologic de la Suplacu de Barcău - Lapiş II
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Suplacu De Barcău
Localitate   Suplacu De Barcău
Punct   Lapiş II
Reper   Situl a fost descoperit la cca 650 m est de limita sudică a localităţii şi de drumul 19B, pe terasa nordică a râului Barcău. Lacul de acumulare amenajat pe râul Barcău se află la cca 1 km vest faţă de sit.
Reper hidrografic - nume   Barcău
Reper hidrografic - tip   râu; lac de acumulare
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură; păşune
Categorie   locuire; descoperire funerară
Tip   aşezare civilă; mormânt
Suprafața sitului   9,65 ha
Data ultimei modificări a fişei   12.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Tiszapolgár  

Aşezarea Tiszapolgar descoperită în punctul Lapiş I se întinde până în perimetrul Lapiş II (poate fi vorba şi de o roire a sitului sau de existenţa unor anexe situate la o anumită depărtare de vatra satului). Cu ocazia cercetărilor arheologice întreprinse aici pe parcursul a patru ani, au fost descoperite 4 locuinţe rectangulare orientate est – vest (dintre care, cea mai mare avea dimensiunile de 4,6 x 2,2 m). Lângă acestea au fost descoperite gropi menajere în formă de pâlnie în care au fost descoperite fragmente ceramice şi chirpic. Locuinţele erau dotate şi cu vetre simple de formă ovală. În două din locuinţe au fost descoperite mai multe ace de diferite tipuri realizate din bronz şi un buton.

 
aşezare  Epoca bronzului târziu Cehăluţ - Gava  

Descoperirile aparţinând bronzului târziu din punctul Lapiş II aparţin unui orizont de mixtură ce îmbină elemente târzii ale culturii Cehăluţ cu cele timpurii ale culturii Gáva (numite şi pre Gáva). Ele sunt ulterioare descoperirilor din punctul Suplacul de Barcău – Dealul Roşu. Descoperirea de la Lapiş II se încadrează în perioada de uniformizare culturală (şi probabil etnică) ce precede sau contribuie la formarea culturii Gáva.

 
mormânt  Epoca bronzului târziu    

Au fost descoperite patru morminte de incineraţie, ritual specific sfârşitului epocii bronzului. Resturile arse ale decedatului erau depuse într-o urnă bitronconică care era îngropată la o adâncime destul de mică (25 – 35 cm). De obicei acestea nu au un inventar funerar bogat.

 
aşezare  Epoca migraţiilor (secolele III – IV p.Chr.)        

Bibliografie
1. Studiul istoric privind siturile arheologice din raza comunei Suplacu de Barcău, PUG Suplacu de Barcău, 2012 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Doina, O nouă aşezare eneolitică de la Suplacu de Barcău, Crisia, XII, 1982, 19 – 28 [Publicaţie]
3. Ignat, Doina, Aşezarea de la sfârşitul epocii bronzului de la Suplacu de Barcău (jud. Bihor), Crisia, XIV, 1984, 9 – 26 [Publicaţie]
4. Ignat, Doina; Bulzan, Sorin, Roman Imperial Period Discoveries in the Middle Basin of Barcău River, în Römer und Barbaren an den Grenzen des römischen Dakiens, Acta Musei Porolissensis, XXI, 1997, 503 [Publicaţie]
5. Lakatos, A., Medalionul din epoca romană târzie de la Vâlcelele, Crisia, XXXI, 2001, 45 [Publicaţie]
6. Fazecaș, G.; Moisa, G.; Marta, D.; Tivadar, N., Istoria comunei Suplacu de Barcău, Universităţii din Oradea, Oradea, 2011, 63 [Publicaţie]
 
 
Scroll