Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   65351.88
Nume   Apeductul medieval de la Târgovişte- Primărie
Județ   Dâmboviţa
Unitate administrativă   Municipiul Târgovişte
Localitate   Târgovişte
Adresa   Strada Poet Grigore Alexandrescu nr 4
Punct   Primărie
Reper   Situat în zona centrală a oraşului, pe strada poet Grigore Alexandrescu, în spatele sediului istoric al Primăriei Târgovişte, pe Strada Poet Grigore Alexandrescu nr. 4.
Reper hidrografic - nume   Ialomiţa
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   locuire
Categorie   instalaţie
Tip   amenajare hidraulică
Descriere   Fragment de apeduct găsit pe strada Poet Grigore Alexandrescu, identic cu cel identificat cu ocazia construirii Casei de Cultură a Sindicatelor (1969-1974), corespondent cu cel care făcea legătura între ansamblul Mitropoliei Ţării Româneşti de la Târgovişte şi tronsonul care aproviziona şi Curtea Domnească captând apa din ”dealurile Teişului” fapt menţionat încă din vremea sistemului de aducţiune al apei, din lemn, din vremea domnitorului Petru Cercel (1583 – 1585), primul pentru care există menţiuni documentare.
Stare de conservare   grav afectat / 08.07.2022
Data ultimei modificări a fişei   08.07.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Apeduct  Epoca medievală (sec. XVII-XVIII) neprecizată      

Bibliografie
1. Diaconescu, Petre, Cercetarea arheologică a habitatului urban târgoviștean, Valahica, XX, Târgoviște, 2007, 198, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=120915-cercetarea-arheologica-a-habitatului-urban-targovistean--valachica-studii-si-cercetari-de-istorie-si-istoria-culturii-complexul-national-muzeal-curtea-domneasca-targoviste--20-2007 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Năstase, Cladiu Mihai, Fișă analitică de evidență - Apeductul medieval de la Târgovişte- Primărie, Târgoviște, 2020 [Fişă de sit]
 
 
Scroll