Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155252.82
Nume   Situl arheologic de la Timişoara - Sit 21/ CTA 4
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Municipiul Timişoara
Localitate   Timişoara
Punct   Sit 21/ CTA 4
Punct alte denumiri   bornele CFR km 10+050 - 10+765
Reper   Situl se află la limita dintre teritoriile administrative ale municipiului Timişoara şi comuna Dudeştii Noi, de-a lungul căii ferate Timişoara – Arad, în dreptul bornelor – 10+ 050 – 10+765.
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură; păşune
Categorie   locuire; descoperire funerară; instalaţie
Tip   aşezare; necropolă; amenajare hidraulică
Descriere   Situl a fost identificat în zona de câmpie joasă, cu structurile arheologice amplasate doar pe trei perimetre, uşor mai înalte.
Observații   Cercetarea arheologică preventivă a sitului din anul 2023 fost determinată de realizarea obiectivului: Proiectare şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „Modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad, Lot 4 Ronaţ Triaj - Arad”. Situl a fost grav afectat de construcţia căii ferate şi de lucrările de amenajări funciare.
Descoperitor   Colectiv MNIR – responsabil Mihaela Simion
Data descoperirii   2023
Suprafața sitului   4,50 ha
Stare de conservare   grav afectat / 15.02.2024
Riscuri antropice   Afectare parţială: 5 / 15.02.2024
Regim de proprietate   mixt
Data ultimei modificări a fişei   15.02.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare sezonieră  Epoca postromană (secolele II – IV p. Chr.) sarmatică  

A fost identificată o reţea de şanţuri ce compune un ansamblu funcţional constituit din două sisteme complexe de tip „afumătoare”, inclusiv cu identificarea instalaţiei de foc pe poziţia iniţială – cuptor de tip drilled smoke holes, cu camera forată – si un şanţ de delimitare şi protecţie.

 
necopolă de inhumaţie  Epoca migraţiilor (secolele VI-IX) avară  

A fost descoperită o necropolă de înhumaţie din perioada migraţiilor, cu două orizonturi funerare – perioada avară şi avară târzie. Au fost identificate 18 complexe funerare, care se dezvoltă pe sistemul „şir”, pe direcţia NV – SE, urmărind configuraţia zonei mai înalte, un posibil sistem de demarcare al celui de-al doilea orizont funerar identificat şi elemente de amenajare funciară a spaţiului, legate probabil de exploatarea căii ferate.

 
instalaţie  Epoca modernă şi contemporană (secolele XIX - XX)    

Informaţiile colectate din sursele cartografice, cu privire la intervenţiile de amenajări funciare a zonelor mlăştinoase şi umede se confirmă prin o serie de structuri identificate: canale, şanţuri, utilităţi. Ele sunt datate, stratigrafic dar şi din analiza preliminară a materialului arheologic recoltat, în perioada modernă.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2023

Muzeul Național de Istorie a României SIMION Mihaela
VLEJA Decebal
BOCAN Ionuț
NEAGU Mihaela Cătălina

Bibliografie
1. Simion, Mihaela, Raport de cercetare arheolgică preventivă pentru obiectivul " Modernizarealiniei feroviare Caransebeș - Timișoara - Arad; Lot 4 - Ronaț Triaj - Arad" - situl arheologic nr. 21, 2024 [fișă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll