Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   57519.01
Name   Situl Bisericii reformate Maica Domnului Tiocul de Jos
County   Cluj
Commune   Corneşti
City/Town/Village   Tiocu De Jos
Landmark   La cca 50 km de municipiul Cluj-Napoca şi la cca 2 km de tiocul de Sus, pe valea pârâului Lujerdiu, în apropierea vetrei satului pe un platou mai înalt.
Hydrographic landmark - name   Lujerdiu
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Biserica reformată din Tiocu de Jos este o biserică gotică de zid, tip sală. Este situată în apropierea vetrei satului, pe un platou mai înalt situat în apropierea văii pârâului Lujerdiu. Iniţial biserică romano-catolică ridicată în sec. XV, devine în sec. XVI dioceză protestantă. Clădirea se compune dintr-o navă dreptunghiulară cu cor pătrat din piatră, o clopotniţă de lemn adosată pe latura vestică şi un foişor de lemn pe latura sudică.Acoperişul este alcătuit din câte o şarpantă în trei ape deasupra navei şi corului, învelit cu plăci de eternit
Notes   Starea actuală a bisericii conservă puţine elemente constructive şi stilistice în formă iniţială. Biserica aparţine goticului matur, răspândit la aceea dată în Transilvania.
State of preservation   foarte bună / 17.01.2011
Last record update   11.05.2015
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XIV-1480)    

Planul bisericii este de tip sală, gotic, axul de compoziţie al planului fiind orientat pe directia E-V. La exterior biserica este înconjurată de 9 contraforţi înalţi. Ridicată La 1480, ctitoria, iniţial romano-catolică devine în sec. XVI dioceză protestantă.

 
clopotniţă  Epoca medievală (sec. XIV)        
pridvor  Epoca modernă (sec. XIX)    

Pridvorul intrării a fost adăugit ulterior bisericii în sec. XIX, pe peretele sudic, dar este o alipire defectuoasă, care obturează un ochi de fereastră cu ancadrament de piatră în arc acoladă, păstrat „in situ”, sub cornişă. Cu ocazia alipirii pridvorului a fost demolat un contrafort de pe peretele sudic.

 
clopotniţă  Epoca modernă (sec. XIX)    

Clopotniţa de lemn a fost alipită construcţiei de cult în sec. al XIX-lea.

 

Bibliography
1. Salontai, Sandală-Mihaela, Două biserici gotice din judeţul Cluj, Acta Musei Napocensis, 23-60, II, Istorie, Cluj Napoca, 1989-1993, 44-53 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, 2004, 920, 195-197 [Ordin MCC]
 
 
Scroll