Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   133713.03
Nume   Situl arheologic de la Tohani - Stânca Strehan
Județ   Prahova
Unitate administrativă   Gura Vadului
Localitate   Tohani
Punct   Stânca Strehan
Reper   Situl arheologic din punctul Stânca Strehan se află la nord-nord-vest de satul Tohani, nord de ferma Dumbrava şi de DJ 100H.
Forma de relief   deal
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Stânca Strehan reprezintă un masiv calcaros format dintr-o serie de patru vârfuri principale şi alte două mai mici. Aşezarea se află pe o stâncă golaşă alungit-ovală ce domină zona, cu orientarea vest-est.
Situl a fost descoperit de Virgil Nitu în anul 2015 în urma unor cercetări cu detectorul de metal. Acesta a predat Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova o serie de piese printre care remarcăm o secure cu margini ridicate realizată din cupru, 3 vârfuri de săgeată din cupru şi o fibulă din bronz specifică secolului III d.Hr.. Acestea au intrat în patrimoniul instituţiei. De asemenea, a adus la muzeu şi ceramică preistorică. În data de 21 ianuarie 2015 ne-am deplasat pe teren şi am identificat locul descoperirilor.
Descoperitor   Virgil Niţu
Data descoperirii   2015
Stare de conservare   medie / 31.03.2017
Riscuri naturale   Alunecări de teren: 2 / 31.03.2017
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   07.03.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului (mil. III) Monteoru  

Mare parte din ceramică este nedecorată, formele cele mai uzuale sunt vasele cu gură puternic răsfrântă (evazată). Decorurile constau în brâuri alveolate, uneori crestate, adâncituri pe buză, incizii. Apar cochilii pisate în pastă. Remarcăm şi o toartă tubulară. Câteva fragmente cu benzi cu margini în relief, într-un caz flancate de adâncituri, au analogii cu cele din situl de la Năeni-Colarea sau în mediul cultural Schneckenberg. Au mai fost descoperite o lamă de silex, o dăltiţă de piatră şlefuită, un cuţit curb de tip Krummesser şi oase de animale.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de diagnostic și evaluare de teren 2016

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova FRÎNCULEASA Alin

Bibliografie
1. Frînculeasa, Alin et all, Tohani | Comuna: Gura Vadului | Judeţ: Prahova | Punct: Stânca Strehan | Anul: 2016, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2016, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2017, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5820&d=Tohani-Gura-Vadului-Prahova-Stanca-Strehan-2016 [Publicaţie]
2. Anton, Alin, 2022 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll