Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   160163.18
Name   Tumulul de la Traian - Movila Breazului
County   Tulcea
Commune   Cerna
City/Town/Village   Traian
Place   Movila Breazului
Landmark   Movila se află la cca. 4,5 km est de localitatea Peceneaga (la limita administrativă dintre comunele Peceneaga şi Cerna), în dreapta şoselei Peceneaga - Traianu, la cca. 1,2 km de aceasta.
Geomorphology   deal
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   tumul
Description   Movila are o înălţime de 12 m şi o suprafaţă de 0,46 ha; aceasta are bornă geodezică. La baza movilei a fost decoperită o statuie-menhir, alături de mai multe pietre de mari dimensiuni. Piesa are o înălţime de 1,75 metri şi este în bună stare de conservare; avem de face cu un personaj masculin, cu capul şi gâtul bine profilate, ce are schiţate – pe corpul monolit – toate detaliile anatomice, precum şi o armă. Probabil că statuia a fost descoperită în centrul tumulului şi a fost transportată la baza acestuia împreună cu pietrele amintite, cu prilejul amplasării bornei.
Denumirea de ”menhir”, pentru acest tip de monument preistoric, vine din limba bretonă şi înseamnă, în traducere, ”piatră lungă”, dat fiind că este, de regulă, construit dintr-un singur bloc de piatră, în general nefasonat, aşezat vertical; monumentul avea un caracter funerar, dar şi de cult. Statuile-menhir antropomorfe erau utilizate în sanctuare sau, fixate în poziţie verticală pe movile funerare (tumuli), indicau locul unor morminte ale unor personaje cu un anume statut social.
În Dobrogea mai este cunoscută o singură statuie-menhir. A fost descoperită în anul 1924, cu prilejul construcţiei terasamentului căii ferate Medgidia-Babadag, când a fost tăiată o movilă funerară situată între Hamangia (Baia) şi Ceamurlia de Jos. În prezent statuia este expusă la Muzeul Cetăţii Histria.
Site Surface   0,46 ha
State of preservation   medie / 24.05.2021
Human risk   Afectare parţială: 3 / 24.05.2021
Last record update   06.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
statuie          
Tumul  necunoscuă      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea IACOB Mihaela
PARASCHIV Dorel
MOCANU Marian
STAN Diana
PANAIT Valentin

Bibliography
1. Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2014, 2015, 229-230, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5469&d=Peceneaga-Tulcea-La-Piscul-Sarat-Dealul-Cazacului-Valea-Hogii-Movila-Breazului-La-Ceardace-2014 [Publicaţie] (site record source)
2. Simon, Alexandru; Simon Gabriel; Deacu, Adina Iuliana; Mican, Daniela, Actualizare Plan Urbanistic General și regulamentul local de urbanism comuna Peceneaga , județul Tulcea, vol. 1, 2013-2014, 76-77 [PUG] (site record source)
 
 
Scroll