Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   158519.06
Nume   Movila tumulară de la Unip - M 1/ Ocoale
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Sacoşu Turcesc
Localitate   Unip
Punct   M 1/ Ocoale
Punct alte denumiri   La Gomilă, Gomila de la drumul Stamorii
Reper   Movila este situată în hotarul localităţii Unip (comuna Sacoşu Turcesc, judeţul Timiş), aflându-se la o distanţă de cca 1,2 km SE de biserica ortodoxă din Unip, la 3,5 km SSV de biserica ortodoxă din Uliuc şi la aproximativ 20 m vest de versantul stâng al pârâului Pogănişul Bătrân. Spre vest este mărginită de un meandru fosil mai vechi şi colmatat, iar spre est de traseul canalizat al pârâului, care păstrează apă numai în sezoanele ploioase. Este amplasată în Câmpia Timişoarei, una din subdiviziunile Câmpiei Timişului, componentă a Câmpiei Banatului.
Reper hidrografic - nume   Pogănişul Bătrân
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Observații   Movila de pământ nu apare marcată pe niciuna dintre hărţile istorice consultate (harta iozefină, franciscană, francisco-iozefină, planurile directoare de tragere, harta topografică militară 1975). Localnicii din Unip desemnează prin toponimul „Ocoale” un areal vast, de câteva zeci de hectare, amplasat între meandrele fosile ale fostului curs al Pârâului Pogăniş. De fapt, „Ocoalele” sunt aceste braţe fosile, extrem de numeroase între satele Icloda şi Unip (Măruia et alii 2011, p. 498).

Movila a avut codul LMI TM-I-s-B-06088, dar nefiind reperată în teren până la verificările în teren din 2018-2021, a pierdut codul LMI, care a fost transferat la o aşezare adiacentă movilei (Unip 6, cod RAN 158519.01). De asemenea, codul RAN 158476.01 desemnează aceeaşi movilă ca Unip M 1.
Stare de conservare   medie / 27.09.2021
Riscuri naturale   Alunecări de teren: 3 / 27.09.2021
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 27.09.2021; Agricultură intensivă: 3 / 27.09.2021
Data ultimei modificări a fişei   20.03.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Preistorie    

Movila are diametrul de 65 m şi o înălţime de 2,5 m. În prezent, aceasta este aplatizată de lucrările agricole, în special pe latura de vest. În lipsa unor cercetări arheologice intruzive, datarea movilei nu se poate face cu acurateţe, propunând astfel o datare largă – preistorie.

 
aşezare  Epoca medievală dezvoltată (secolele XV-XVI)    

Pe suprafaţa movilei au fost identificate fragmente ceramice încadrabile în epoca medievală dezvoltată (sec. XV-XVI) şi fragmente de cărămidă. Acestea pot fi puse în legătură cu situl arheologic identificat în 28.08.2007 de membrii echipei eGISpat. Situl arheologic identificat în 2007 se află în imediata apropiere a movilei de pământ (la V şi SV de aceasta) şi ocupă o terasă bine profilată, care domină versantul stâng al cursului, actualmente fosil, al pârâului Pogănişul Bătrân.

 

Bibliografie
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperire arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 262 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Medeleţ, Florin; Bugilan, Ion, Contribuţii la problema şi la repertoriul movilelor de pământ din Banat, Banatica, 9, 1987, 175 [Publicaţie]
3. Măruia, Liviu; Micle, Dorel; Cîntar, Adrian; Stavilă, Andrei; Bolcu, Lavinia; Borlea, Oana; Ardelean, Mircea; Horak, Petru; Timoc, Călin; Floca, Cristian; Vidra, Lucian, ArheoGIS. Baza de date a patrimoniului arheologic cuprins în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Timiş. Rezultatele cercetărilor de teren, Cluj Napoca, 2011, 498-504 [Publicaţie]
4. Bunoiu, Victor, 2020 [Fişă de sit]
5. Micle, Dorel; Floca, Cristian; Ardelean, Adrian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu archeologic pentru comuna Sacoșu Turcesc, județul Timiș, Plan Urbanistic General, 2022 [Studiu istoric]
 
 
Scroll