Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   87736.10
Nume   Situl arheologic de la Uroi - Sigheti
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Oraş Simeria
Localitate   Uroi
Punct   Sigheti
Reper   Situl arheologic de la Uroi - „Sigheti" se află amplasat pe Valea Mureşului, la aproximativ 100 m de râul Mureş, în zona de luncă a acestuia, pe Varianta de ocolire Deva – Orăştie, km 20+293–20+506.
Reper hidrografic - nume   Mureş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Construcţia variantei de ocolire Deva şi Orăştie face parte din Coridorul IV Pan European, coridor considerat prioritate strategică de interes naţional şi european.
Varianta de ocolire Orăştie se înscrie pe traseul general al autostrăzii aprobat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. în cadrul studiului de fezabilitate pentru Piteşti-Sibiu-Deva- Nădlac din anul 1997. Acest traseu intersectează o zonă cu un bogat potenţial arheologic, semnalat în literatura istorico-arheologică de specialitate. Potrivit prevederilor legale, în perioada de pregătire a fazei de execuţie au fost realizate o serie de studii, sub forma unor evaluări teoretice şi de teren, care au sintetizat toată această informaţie. Informaţia astfel obţinută atrăgea atenţia asupra acestui potenţial fără însă a delimita exact şi fără geo-referenţierea posibilelor situri arheologice intersectate şi deci afectate de construcţia obiectivului de infrastructură.
Data ultimei modificări a fişei   17.10.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Wiettenberg  

Complexele de epoca bronzului constau din locuinţe, gropi cu diferite destinaţii, două morminte. Aşezarea de epoca bronzului se afla aproximativ între km 20+290 - 20+450 şi continua la sud de traseul viitoarei "Variante de ocolire Deva - Orăştie la standard de autostradă". Ca piese de inventar s-au descoperit: vase întregi şi întregibile, numeroase fragmente ceramice, variate obiecte din lut, unelte din piatră cioplită şi şlefuită, piese din os şi corn, pandantive din scoici, mici fragmente de obiecte din bronz, oase de animale şi scoici.

 
aşezare  Hallstatt    

Complexele din prima epocă a fierului constau din locuinţe, gropi cu diferite destinaţii şi vase depuse. În parte, suprafaţa ocupată de complexele din prima epocă a fierului coincide cu cea a aşezării din epoca bronzului, dar se întinde şi spre vest (până la Km 20+500). De asemenea şi locuirea din prima epocă a fierului continua spre terenul de la sud de zona cercetată. Ca piese de inventar s-au descoperit: vase întregi şi întregibile, numeroase fragmente ceramice, variate obiecte din lut, piese din os şi corn, obiecte din metal, oase de animale şi scoici.

 
aşezare  Epoca medievală timpurie    

Complexele medival-timpurii constau din locuinţe, gropi cu diverse destinaţii, cuptoare din piatră. Ele se grupează în partea de vest a suprafeţei cercetate. Ca piese de inventar s-au descoperit: fragmente ceramice, piese din os şi corn, obiecte din metal, cute din cărămidă romană, oase de animale.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

km. Km 0+000 – 32+500

Muzeul Naţional de Istorie a României VLEJA Decebal
DAMIAN Paul
VASILE Mihai
BOCAN Ionuț
ENE Edmond
NEAGU Cătălina
PARASCHIV-GRIGORE Eugen
PARASCHIV-GRIGORE Ioana
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara BĂLOS Angelica
2. cercetare preventivă 2011

km 20+280 - 20+512

* BODÓ Cristina
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva * *

Bibliografie
1. Bodó, Cristina, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul National al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 278-279, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5107&d=Varianta-de-ocolire-Deva--Orastie-km-0+000--32+500-Hunedoara-2011 [Publicaţie]
2. Bodó, Cristina, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul National al Patrimoniului, București, 2012, 293-294, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4894&d=Uroi-or-Simeria-Hunedoara-Sigheti-2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll