Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   32036.25
Nume   Biserica reformată de la Valea lui Mihai
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Oraş Valea Lui Mihai
Localitate   Valea Lui Mihai
Adresa   strada Kalvin Janos nr. 16
Reper   Biserica reformată se află în centrul localităţii, pe terasa nordică a pârâului Mouca.
Reper hidrografic - nume   Mouca
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Biserica reformată avea până în anul 1887 un nucleu medieval, păstrat din vechiul lăcaş de cult preluat de enoriaşii reformaţi odată cu trecerea întregii populaţii la protestantism prin anii 1550. Biserica a suferit în 1587 în urma unui incendiu, iar în 1714 au fost executate ample lucrări de reconstrucţie a clădirii pustiite. În 1771 are loc extinderea înspre est a bisericii, după demolarea corului medieval gotic. Traveea vestică precum şi turnul navei au fost ridicate între 1786-1794. În 1841 turnul a fost supraînălţat.

Între 1887-1892, întreaga clădire barocă cu origini medievale a fost demolată şi pe locul ei a fost ridicată actualul edificiu de mari dimensiuni. În 1906, învelitoarea coifului turnului a fost înlocuit cu tablă, iar în 1927 a fost amenajată tribuna navei.

Actuala biserică construită de meşterul Katona Mihaly din Szeged, are un plan dreptunghiular, cu corpul turnului incastrat în traveea vestică şi o terminaţie poligonală. Faţadele sunt ritmate de contraforţi foarte aplatizaţi, în două trepte, partea supaerioară a lor apărând de fapt ca nişte lesene. Ferestrele navei sunt toate identice, având terminaţii semicirculare. Turnul are cinci paliere şi este ritmat de pilaştri la colţuri. Etajul principal este luminat de patru ferestre ce se-ncheie semicircular, iar faţada etajului clopotelor este prevăzut cu câte un disc de ceas pe fiecare latură. Coiful turnului are o siluetă arcuită, de forma unui clopot.
Data ultimei modificări a fişei   29.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
biserică reformată  Epoca medievală (secolul al XIX-lea)        

Bibliografie
1. Csorba, Sandor, Studiu arheologic de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
2. Tamas, Emodi, Studiu istoric de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll