Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   32036.03
Nume   Situl arheologic de la Valea lui Mihai - Groapa cu Lut
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Oraş Valea Lui Mihai
Localitate   Valea Lui Mihai
Punct   Groapa cu Lut
Reper   Groapa cu lut se întinde în triunghiul format de drumul internaţional 19 C Valea lui Mihai - Debrecen, de drumul de pământ de exploatare agricolă Valea lui Mihai - Şimian, şi spre nord, de pensiunea turistică Regina şi de benzinăria Agrotransport Bihor. Acest spaţiu destul de întins se află pe terasa nord-vestică a pârâului Moka sau Mouca.
Reper hidrografic - nume   Mouca
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură; păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Observații   O parte însemnată a colecţiei dr. Andrassy Erno provine din punctul cunoscut sub denumirea de „Groapa de lut”. Medicul a efectuat aici săpături în repetate rânduri, însă o parte însemnată a artefactelor arheologice au fost descoperite incidental, cu ocazia exploatării lutului.
Există o oarecare confuzie în literatura de specialitate între groapa veche şi groapa nouă de lut. Andrassy foloseşte ambele denumiri pentru acelaşi sit arheologic, menţionând chiar că cele două gropi sunt învecinate. Singurul cercetător care plasează Groapa de lut într-o altă locaţie este Zoltan Nanasi, care susţine că Groapa de lut se află la capătul străzii Izvorului (Forraskut) (Nanasi 2003/a, p. 46). Probabil că este vorba doar de o eroare de interpretare a documentelor din colecţia Andrassy, această plasare fiind greşită.
Data descoperirii   1934
Data ultimei modificări a fişei   22.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic    

Au fost descoperite: fragmente ceramice din buza şi fundul unor vase, unelte din piatră şlefuită, o lamă de silex, fragmente din unelte de silex, bucăţi de chirpici arse, un castron scund şi unelte din os.

 
Aşezare  Eneolitic Tiszapolgár  

Au fost descoperite: fragmente ceramice, vase întregi legate de cultura Tiszapolgar, vase întregi în formă de găleată, vas de tip fructieră şi o daltă de bronz.

 
Aşezare  Epoca bronzului Otomani; Suciu de Sus  

Au fost descoperite: mai multe vase de tip Otomani şi un vas aparţinând culturii Suciu de Sus, trei greutăţi de plasă din lut, fragmente din mai multe vase ceramice, o daltă din bronz, o vatră portabilă, fragmente dintr-o vatră portabilă, piatră de ascuţit.

 
Aşezare  Hallstatt Gava  

Au fost descoperite: trei vase mari de tip Gava, un depozit de vase sau mormânt de incineraţie cu 28 de vase, un vas cu două torţi, mai multe fragmente ceramice din vase diferite, vase întregi de mărimi diferite, fragmente din greutăţi de plasă din lut; obiecte din os prelucrate parţial, mai multe fragmente provenind din unelte de piatră şlefuită, un cuţit din fier. Din peretele gropii provin mai multe vase întregi, de mărimi diferite. Din umplutura unui bordei provin nişte vase cu toarta înaltă, două ceşti, greutăţi şi o mărgea din lut.

 
Aşezare  La Tène    

Au fost descoperite: un fragment din buza unui vas celtic şi mai multe alte fragmente din vase diferite, ornamentate cu incizii şi cu motive ştampilate.

 
Aşezare  Epoca migraţiilor    

Au fost descoperite: două pieptene de os cu două rânduri de dinţi, fragmente ceramice, o mărgea din lut.

 
Aşezare  Epoca medievală (secolele XII-XIII) arpadiană  

Au fost descoperite fragmente ceramice databile în secolele XII-XIII.

 

Bibliografie
1. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date arheologice şi matematico-statistice, 1999, nr.1089 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Dumitraşcu, Sever, Repertoriul monumentelor naturii, arheologice, istorice, etnografice, de arhitectură și artă din județul Bihor, Oradea, 1974, 82-84 [Publicaţie]
3. Sandor, Csorba, Studiu arheologic de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric]
4. Inventarul muzeului dr. Andrassy Erno, Arhivele Personale Erno Andrăssy, nr. inv. 421-469, 1634-1664, 1753, 1831-1880, 1897, 1954-1987, 1991, 2176-2216, 2218-2219, 2237-2262, 2323, 2357-2367, 2464-2547 [Document de arhivă]
5. Nanasi, Z., Dr. Andrăssy Erno az Ermellek utolso polihisztora, Partiumi Fuzetek, 24, Oradea, 2003, 46 [Publicaţie]
6. Chidioșan, N., Un depozit de vase de tip Otomani de la Valea lui Mihai, Studii și Comunicări Sibiu, 12, 1965, 181-197 [Publicaţie]
7. Nemeti, Janos, Descoperiri de la sfârșitul epocii bornzului în zona Careiului, Studii și Cercetări de Istorie Veche și Arheologie (SCIVA), 29, 1978, 115 [Publicaţie]
8. Ordentlich, I., Un depozit de vase de tip Otomani de la Valea lui Mihai, Studii și Comunicări, 12, Muzeul Brukenthal, Sibiu, 1965, 181-196 [Publicaţie]
9. Ignat, Doina, Repertoriul descopeririilor neolitice din Bihor, Crisia, III, Oradea, 1973, 17 [Publicaţie]
 
 
Scroll