Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   32036.10
Nume   Situl arheologic de la Valea lui Mihai - Punctul Dienes/ Proprietatea Imre Kiss
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Oraş Valea Lui Mihai
Localitate   Valea Lui Mihai
Punct   Punctul Dienes
Punct alte denumiri   Proprietatea Imre Kiss
Reper   La aproximativ 500 de m spre vest de intersecţia liniei de cale ferată Oradea-Satu Mare cu drumul naţional 19C (Valea lui Mihai-Debrecen), în partea nordică a drumului, există o intersecţie cu un drum de exploataţie agricolă care deserveşte în cea mai mare parte proprietatea lui Imre Kiss. Zona este denumită de localnici Dienes. La aproximativ 400 de m spre nord de drumul naţional, drumul agricol menţionat face o bifurcaţie. La vest de această intersecţie se găseşte punctul cunoscut sub denumirea de Ştrandul vechi. La est de acest drum agricol se află un deal pe care, în urma perieghezelor, au fost descoperite mai multe artefacte.
Reper hidrografic - nume   Salcia
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Observații   Localnicii au dat acest toponim cu origine necunoscută teritoriului cuprins între linia de cale ferată Valea lui Mihai - Debrecen şi linia de cale ferată Valea lui Mihai - Oradea. Spre vest, teritoriul este delimitat de pârâul Salcia (magh. Fuzek sau Fuzik). Descopirile provin aproape cu exclusivitate de pe terasa estică a acestui pârâu. Cu mare probabilitate, au o strânsă legătură cu acest sit de mare întindere şi descopeririile din zona gării C.F.R. Valea lui Mihai.

Materialul descoperit este nepublicat, fiind păstrat în Muzeul Orăşenesc dr. Andrassy Erno Valea lui Mihai.
Data ultimei modificări a fişei   29.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Tiszapolgar  

Au fost descoperite mai multe fragmente ceramice atribuite culturii Tiszapolgar şi o lamă de mici dimensiuni, confecţionată din obsidian.

 
aşezare  Epoca romană (secolele II-III p.Chr.)    

Au fost descoperite mai multe fragmente ceramice din secolele II-III p.Chr. şi un denar de argint al lui Lucius Verus (161-169).

 

Bibliografie
1. Csorba, Sandor, Studiu arheologic de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll