Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   32036.22
Nume   Situl arheologic de la Valea lui Mihai - Strada Izvorului
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Oraş Valea Lui Mihai
Localitate   Valea Lui Mihai
Adresa   Strada Izvorului nr. 58, 72, 84, 86
Punct   Strada Izvorului (Strada Forraskut)
Reper   Situl a fost descoperit în zona nordică a localităţii, la cca 200 m sud de gara CFR, în grădinile caselor de pe strada Izvorului.
Reper hidrografic - nume   Mouca
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire; descoperire funerară
Tip   aşezare; mormânt
Data descoperirii   1921
Data ultimei modificări a fişei   29.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare civilă  Preistorie    

Fără precizarea perioadei istorice, Andrassy menţionează în acest punct de descoperire două fragmente din diferite lame de silex şi un topor de piatră.

 
aşezare civilă  Neolitic    

Au fost descoperite vase, fragmente ceramice, unelte de piatră şi de os, vase cu picior înalt cilindric perforat.

 
aşezare civilă  Eneolitic    

Au fost identificate mai multe fragmente laterale de vase ornamentete cu puncte şi linii incizate, fragmente din torţi de vase, două fragmente dintr-o vatră portabilă, ceşti de dimensiuni mari, cu torţi puternic supraînălţate.

 
aşezare civilă  Epoca bronzului    

Au fost descoperite un fragment ceramic, un fragment de mărime neprecizată dintr-un celt de bronz şi un ac turnat din bronz (în inventarul muzeului Andrassy este menţionat faptul că obiectul a fost furat din colecţie).

 
mormânt de incineraţie  Epoca bronzului Hajdubagosa  

În 2009, cu ocazia construirii unei clădiri anexe, Florin Fechete, proprietarul lotului situat în apropierea fabricii de conserve Arovit, a descoperit un vas preistoric, la o adâncime de aproximativ 1,5 m. Oala avea formă bitronconică, ornamentată cu caneluri în fromă de spirală, având două torţi late. Vasul, care poate fi pus în legătură cu cultura Hajdubagosa, a fost descoperit aproape întreg, cu fragmente rupte din buza lui. În interiorul oalei a fost găsită cenuşă şi un pandantiv din bronz în formă de semilună, aşadar fiind vorba despre un mormânt de incineraţie în urnă. Vasul şi pandantivul au fost cumpărate de către Muzeul Ţării Crişurilor.

 
aşezare civilă  Hallstatt    

Au fost descoperite un fragment de buză şi un fragment de toartă de vas ceramic.

 

Bibliografie
1. Csorba, Sandor, Studiu arheologic de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
2. Inventarul muzeului dr. Andrassy Erno, Arhivele personale Erno Andrăssy, nr. inv. 254-255, 271-277, 282-283 [Publicaţie]
3. Dumitraşcu, Sever, Repertoriul monumentelor naturii, arheologice, istorice, etnografice, de arhitectură și artă din județul Bihor, Oradea, 1974, 83 [Publicaţie]
 
 
Scroll