Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   42192.02
Nume   Situl arheologic de la Vama Buzăului - Păstrăvărie
Județ   Braşov
Unitate administrativă   Vama Buzăului
Localitate   Vama Buzăului
Punct   Păstrăvărie
Reper   Situl arheologic se găseşte la sud de pescărie, pe partea vestică a râului Buzău, în zona cu toponimul Valea Urlătoarea Mare.
Reper hidrografic - nume   râu
Reper hidrografic - tip   Buzău
Forma de relief   munte
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Descriere   Cu ocazia unor cercetări arheologice de diagnostic, au fost descoperite în sudul păstrăvăriei vestigii medievale.
Ţinând cont de încadrarea cronologică realizată pe baza analizei materialului arheologic, situl pare să reprezinte o amenajare legată de funcţionarea vămii comerciale dintre Transilvania şi Ţara Românească, însă caracterul concret al acestuia încă nu poate să fie precizat.
Descoperitor   Lucica Olga Savu
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 22.08.2022
Data ultimei modificări a fişei   22.08.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Vamă  Epoca medievală (secolele al V-lea-al XIX-lea)    

Situl arheologic are formă neregulată, urmând curba de nivel, ocupând terasa superioară a terenului. Cercetările au scos la iveală o aglomerare de cioburi, atât fragmente mari cât şi mici, părţi ale unor vase întregibile. Analiza fragmentelor de vase indică prelucrarea la roata olarului, din pastă fină, dar cu ardere insuficientă. Calitatea ceramicii indică o posibilă utilizare a acestora ca vase de uz casnic. A fost identificată prezenţa smalţului de culoare verde, însă din cauza arderii incomplete, acesta s-a păstrat în puţine situaţii.

Situl a fost delimitat atât prin amplasarea unor sondaje pentru stabilirea limitelor acestuia cât şi prin decopertarea unei suprafeţe de cca 230 mp, în vederea identificării caracterului sitului şi a distribuţiei spaţiale a complexelor arheologice. Segmentul verificat a fost documentat tehnic, fotografic şi a fost realizat desen arheologic.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnostic 2022

Descriere tehnică: sondare în suprafață, prin intermediul unui utilaj mecanizat pentru verificarea potențialului arheologic al terenului/zonei.

Muzeul Judeţean de Istorie Brașov SAVU Lucica Olga
CIOC Mihaela
BARBU Andrei Daniel

Bibliografie
1. Savu, Lucica-Olga, Raport de diagnostic aheologic "Modernizare păstrăvărie Vama Buzăului", Muzeul Județean de Istorie Brașov, Brașov, 2022 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll