Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   30611.01
Name   Topor eneolitic din cupru de la Varviz - La râpă
County   Bihor
Commune   Popeşti
City/Town/Village   Varviz
Place   La râpă
Landmark   Locul descoperirii se află în sudul localităţii Varviz la aproximativ jumătatea drumului dimtre Varviz şi Vărzari.
Geomorphology   deal
Site Class   descoperire izolată
Site Type   artefact
Description   Din locul numit "La râpă" provine un topor de piatră neolitic de tip "calapod" aflat în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Gabriel Moisa menţionează că din acelaşi loc au fost scoase la suprafaţă cu ocazia lucrărilor agricole fragmente ceramice şi chirpic, ceea ce îl face să presupună existenţa în acel loc a unei aşezări neolitice.
Notes   În 1881 în raza localităţii, fără a se cunoaşte locul, a fost descoperit un târnacop din cupru (Roska 1942a, p. 58/206; Idem 1942b, 301). Deoarece piesa nu a fost ilustrată iar în prezent nu cunoaştem locul în care aceasta s-ar afla pentru a o putea studia, nu putem stabilii tipul şi implicit încadrarea cronologică şi culturală mai precisă a acesteia. Se cunoaşte faptul că astfel de artefacte au cunoscut o largă circulaţie pe parcursul eneoliticului mijlociu (3500-3000 î.Chr.) perioadă în care zona Bihorului a fost ocupată de purtătorii manifestărilor culturale Tiszapolgár şi Bodrogkeresztúr.
Last record update   20.02.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
  Eneolitic neprecizată      
Topor  Neolitic        

Bibliography
1. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date arheologice şi matematico-statistice, 1999, nr.1099 [Publicaţie] (site record source)
2. Fazecaș, Gruia; Marta, Doru, Studiu istoric privind siturile arheologice din raza comunei Popești, 2017 [Studiu istoric PUG]
3. Moisa, Gabriel, Monografia istorică a satului Varviz, Ed.Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2005 [Publicaţie]
4. Roska, M., A Rézcsákányok, în Közleményk II, 1942, 58/206 [Publicaţie]
5. Roska, M., Erdély Régészeti repertóriuma I. Őskor, Koloszvár, 1942, 301 [Publicaţie]
 
 
Scroll